Hlavní obsah

Část peněz z obřího balíku na podporu ekonomiky Američané už nikdy neuvidí

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američané ze svých daní zaplatili nemalé částky na záchranu tamní ekonomiky, část z nich však již nikdy neuvidí. Upozornil na to úřad, který se hospodařením záchranného balíku pro Ameriku zabývá, jak ve čtvrtek informovala agentura Reuters.

Foto: Jo Yong-Hak, Reuters

Článek

Američané na podzim loňského roku schválili obří balík 700 miliard dolarů, které měly být použity na záchranu firem, hypotečního trhu, část se použila na investice do problémových automobilek. Daňoví poplatníci se však musí smířit s tím, že ne všechny peníze vložené do systému se vrátí.

Například Neil Barofsky, inspektor z TARP, upozorňuje, že zhruba 50 miliard dolarů použitých na úpravu hypoték se nikdy zcela nevrátí. Dokonce ani avizovaná stoprocentní návratnost 80miliardové podpory automobilovému průmyslu není jistá, poznamenal Barofsky.

Program TARP byl zřízen, aby nakládal právě s obří sumou, která měla být původně použita hlavně na sanaci špatných aktiv na trhu. Během několika týdnů bylo však vytvořeno několik různých programů.

Barofsky mimo jiné kritizoval, že nebyl zaveden přísnější dohled na nakládání s penězi. V mnohých případech je výsledek finančních injekcí nejistý, protože chybí například podrobné zprávy, jak s penězi hospodařily banky.

Reklama

Výběr článků

Načítám