Hlavní obsah

Část dodavatelů zdraží elektřinu, lidé si připlatí až tisícovku za rok

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákazníci největšího dodavatele elektřiny v České republice, společnosti ČEZ, pocítí už za dva týdny citelné zdražení elektřiny. Podobné to bude u největšího alternativního dodavatele Bohemia Energy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Domácnosti s nejběžnější sazbou D02d s tarifem Standard a smlouvou na dobu neurčitou u ČEZ si od počátku března připlatí přibližně osm procent a ročně tak podle spotřeby elektřiny zaplatí i přes tisíc korun navíc. Ceny se mění jen u sazeb D01d a D02d, ostatní sazby zůstávají na stejné úrovni.

Od téhož data zvýší ceny u stejných sazeb na totožnou úroveň jako u ČEZ v tarifu Klasik i Bohemia Energy. Další velcí dodavatelé, jako E.ON, PRE nebo innogy, ceny od března nemění.

Ceny v Česku raketově vzrostly

Ekonomika

Domácnostem se sazbou D02d a jističem 1x25 A, které odebírají elektřinu v distribučním území ČEZ, vzroste celková cena o 8,15 procenta. Rodina s tímto tarifem, která ročně spotřebuje 2000 kWh, nyní ročně zaplatí 11 350 Kč, nově to bude 12 275 korun, tedy o 925 korun víc.

Rodinám s vyšší spotřebou, které mají sazbu D02d a jistič 3x25 A, proud v distribučním území ČEZ podraží o 7,84 procenta. Při spotřebě 3000 kWh ročně by v současnosti zaplatily 16 985 Kč, od března to bude 18 318 korun, jde tedy o nárůst o více než 1300 Kč.

Cena silové elektřiny u sazby D02d vzroste o téměř 22 procent, navíc stoupne i stálá měsíční platba z 98,60 Kč na 107,69 Kč, tedy o 9 korun. Celková cena, která zahrnuje i regulovanou část, jež se na koncové ceně pro domácnosti podílí z více než poloviny, vzroste přibližně o zmiňovaných osm procent.

Chcete se soudit nebo rozvádět? Připravte si víc peněz. Vláda odklepla zdvojnásobení poplatků

Domácí

Plyn by naopak mohl zlevnit

„V současné době nejsou ceny elektřiny v rostoucím trendu, naopak na začátku roku poklesly. Proto to není úplně očekávaný krok, protože největší vlna zdražování proběhla na přelomu roku. Některé společnosti ale zdražují po částech, kdy diverzifikují růst cen po jednotlivých produktech. Neočekávám ale, že by měla následovat další větší vlna zdražování,“ řekl Právu analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

Přes pokles cen elektřiny na burze nelze podle Gavora vyloučit, že za rok nebo dva zase nebude dražší, a tak doporučuje zafixovat si cenu. „Při dobré cenové nabídce není fixace cen špatná strategie,“ prohlásil.

Praha má nejdražší elektřinu z metropolí střední Evropy

Ekonomika

Naopak snížení cen mohou podle Gavora očekávat domácnosti u zemního plynu. „Myslím, že pokud se na trhu se zemním plynem nestane nic neočekávaného, budou dodavatelé přicházet s lepšími cenami. Je to spíše otázkou toho, kdo a kdy to bude, ale jsem přesvědčen, že ke zlevnění dojde ještě v průběhu letošního roku,“ uvedl analytik.

Reklama

Výběr článků

Načítám