Hlavní obsah

Bývalý šéf Tyco International může strávit ve vězení až 25 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Bývalý generální ředitel amerického konglomerátu Tyco International Dennis Kozlowski byl v úterý společně s bývalým finančním ředitelem Markem Swartzem byl osouzen k 25 letům odnětí svobody. Po osmi letech si ale může požádat o propuštění. Soud oba muže shledal vinnými z krádeže více než 150 miliónů dolarů (asi 3,6 miliardy Kč).

Článek

Oba kdysi vysoce postavení šéfové úspěšného podniku musejí na příkaz soudce Michaela Obuse nahradit škodu ve výši 134 miliónů dolarů. Soud na Manhattanu je už v červnu uznal vinnými z celkem 22 trestných činů, vedle krádeže také ze zločinného spolčení. Po dnešním verdiktu byli od soudu odvedeni v poutech.

Oba muži využili desítky miliónů dolarů z účtů firem, které řídili, na soukromé potřeby.

Trest, který dnes Kozlowski (58 let) a Swartz (44 let) dostali, hovoří minimálně o osmi letech a čtyřech měsících, které odsouzení stráví v kriminále. Maximální hranice je 25 let. Swartz musí ještě zaplatit pokutu kolem 35 miliónů dolarů a Kozlowski 70 miliónů dolarů.

Oba se před vynesením rozsudku ke svým činům krátce vyjádřili a Kozlowski se v závěru své řeči obrátil na soudce a poprosil, aby byl při vynášení rozsudku shovívavý.

Reklama

Výběr článků

Načítám