Hlavní obsah

Byt v Pařížské za osm tisíc měsíčně? Typické lákadlo podvodníků

Novinky, tov

Snaha podvodníků napálit lidi, kteří hledají na internetu pronájem bytu, neutuchá. Klienti realitních serverů by měli být při nápadně výhodných nabídkách údajných zahraničních majitelů bytů ostražití. Nové pokusy o podvod potvrzují jak čtenáři, tak lidé z realitních webů.

Foto: Profimedia.cz

Pařížská ulice v Praze

Článek

Podvodníci buď e-mailem osloví ty, kteří pronájem na serverech hledají, nebo sami zveřejní výjimečně lákavý inzerát. Ten správci realitních serverů většinou rychle odhalí jako podezřelý a smažou. Mezitím na něj ale část klientů stihne reagovat.

„Dnes se mi v poště objevily dva podvodné e-maily. Ozvali se mi pronajímatelé, kteří chtějí peníze předem na účet, peníze předem nějakému agentovi ze zahraničí. Z fotek na pozadí je vidět, že byt prostě není v centru Prahy. Píšou lámanou češtinou nebo anglicky,“ napsala Novinkám jedna čtenářka, která hledala pronájem bytu přes servery Sreality.cz a Bezrealitky.cz.

Odhadla, že jde o podvod, místo další komunikace s údajnými pronajímateli se rozhodla raději varovat ostatní, aby se nenapálili.

Kauci už neuvidí

O fenoménu podvodných inzerátů v Česku informoval deník Právo už letos v létě. Výhodný pronájem nabízí cizinec, který před prohlídkou s agentem nebo zaslání klíčů žádá poslat na účet dvouměsíční nájemné jako kauci. Chce si tak prý potvrdit, že jde o vážné zájemce. Po odeslání požadované částky ale lidé na agenta či klíče čekají marně a po cizinci se slehne zem. Marná je i naděje, že vrátí kauci, jak sliboval, když se nedohodnou. [celá zpráva]

„Ty odpovědi jsou pořád stejné, jen se tam mění jméno a adresa. Samotné inzeráty, které u nás vystaví, jsou napsané dobrou češtinou, ale je na nich podezřelé to, že je to v lukrativní lokalitě za hodně nízkou cenu. Např. ulice Pařížská byt 2+1 za 7800 Kč – na tohle se chytne hodně lidí,“ řekla Novinkám manažerka realitního serveru Sreality.cz Lenka Zichová.

Příklad, jak vypadá odpověď od podvodníka, když se uživatel ozve na jeho inzerát
Dobrý den,  V prvé řadě je třeba vědět, že mohu použít translate.google.com napsat tento e-mail, a to bude pro mě snazší, pokud budeme pokračovat v tétokonverzaci v angličtině.  Jmenuji se Riana Torres, a právě jsem dostal e-mail, pokud jde o váš zájem o můj byt ve Na Zatlance, Praha 5 - Smíchov .  Hledám někoho, kdo žije ve svém bytě, protože moje firma vyhrála aukci velký stavební projekt v Liverpoolu, Velká Británie. Jsem projektový manažer ve stavebnictví, takže moje období zde ubytování bude velmi velké (více než 4 roky). Koupil jsem si tento byt, když jsem pracoval vPraha jako součást smlouvy o 4 roky, myslet si, že by bylo lepší investicí než při pronájmu. Jsem jediný majitel, byt je plně splacen, a neexistuje žádný právní problém.Byt je neobydlený, protože já už tam žije.  Chci si pronajmout svůj byt na nějaké pěkné a odpovědných osob, a proto bych chtěl vědět další podrobnosti o sobě: Kolik je vám let, pokudjste ženatý, pokud máte domácího mazlíčka, pokud máte auto, zaměstnání atd .. musím říci, že nemám nic proti tomu, že jste student a mám rád zvířata, a oni jsou vítáni v bytě. Měli byste také vědět, že oceňuji upřímnost.  Kromě odpočinku, zde je pár informací o sobě a o bytě, takže jsme věděli, že o něco více.  Byt je přesně jako na fotkách, plně zařízený, plně vybavený, takže nebudete muset nic pohybovat (můžete také přinést si vlastní věci, nábytek, pokud máte).  Nájemné je 8000 Kč včetně energií (voda, elektřina, internet, kabel, jedno parkovací místo). Můžete si pronajmout byt na dobu neurčitou, aleminimálně po dobu tří měsíců.  O sobě, já jsem 41 let,a jak je uvedeno výše jsem projektový manažer ve stavebnictví, v současné době žijící v Liverpoolu, Velká Británie. Můžete se přestěhovat do bytu ve stejný den obdržíte klíče. Jsem v Liverpoolu, ale už jsem ale v řešení, takže můžete získatklíče a navštivte byt udělat dojem.  Oceňuji váš zájem v mém bytě, a těším se na naši budoucí spolupráci a přátelství.  S pozdravem, Diana Torres

U inzerátů je podle ní obvykle uvedené telefonní číslo s českou předvolbou, na které se ale nejde dovolat – neexistuje.

„Takže pokud je tam hodně nízká cena, a ještě k tomu číslo neexistuje, tak je dobré inzerát ihned nahlásit a my ho zakážeme. Snažíme se je zakazovat co nejdříve po vložení, ale i tak se stane, že to tam pár hodin zůstane a už se lidi ozvou přes kontaktní formulář pronajímateli,“ dodala.

Asociace stížnost zatím nedostala

Proti podvodníkům se snaží co nejrychleji zasahovat i na webu Bezrealitky.cz, ztěžuje to ale fakt, že lidé zkoušejí stále nové triky, řekl v létě deníku Právo zástupce společnosti Michal Švehla.

Ačkoli internetoví provozovatelé fenomén dobře znají, nenabral zřejmě ještě takových rozměrů, aby se jím zabývaly zastřešující organizace.

„V rámci Asociace realitních kanceláří České republiky jsme takovou stížnost (na podvodné pronájmy) nezaznamenali,“ řekl Novinkám generální sekretář asociace Jan Borůvka.

Reklama

Výběr článků

Načítám