Hlavní obsah

Burze loni klesl zisk na 227 miliónů, dividenda je ale rekordní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupině pražské burzy loni klesl zisk před zdaněním meziročně o 13,7 procenta na 227,2 miliónu korun. Po zdanění činil zisk 155,8 miliónu korun. Valná hromada akcionářů burzy schválila rekordní dividendu 960 korun na akcii po minulé 620 korun na akcii.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Článek

Podle mezinárodních účetních standardů IFRS, kterými se společnosti skupiny burza řídí, neobsahuje konsolidovaný výsledek hospodaření, mimo jiné, výnos z prodeje vlastních akcií a obdržené dividendy od dceřiných společností.

Obchodování s cennými papíry loni v tuzemsku poznamenala globální finanční krize. České akcie postihl největší pokles za více než 15 let obchodování. Měřeno indexem PX spadly o 52,7 procenta. Celkové obchody s akciemi mírně převýšily 852 miliard korun, což znamenalo meziroční pokles o téměř 16 procent, ale současně i zatím třetí nejvyšší objem po létech 2005 a 2007.

Burzovní skupinu tvoří společnosti Burza cenných papírů Praha, Energetická burza, Univyc, Central Counterparty, Central Clearing Counterparty a Energy Clearing Counterparty. Většinovým majitelem pražské burzy je od loňského roku Wiener Börse AG, která drží takřka 93procentní podíl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám