Hlavní obsah

Burza se neubránila korekci

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Páteční dopoledne na pražské burze signalizovalo, že se investoři rozhodli pro výběr zisků a zřejmě alespoň částečnou korekci. Odpoledne se na čas obnovil růst, hlavně u akcií ČEZ a Erste Bank, ale další vývoj ukázal, že to nestačilo k zachování kladné bilance.

Foto: Czech Hero Ride

Z9 z roku 1930

Článek

Komentáře analytiků naznačovaly, že páteční ztrátu zatím nepokládají za změnu trendu, ale spíše jen za dočasný výkyv.

Z předních akcií v pátek nejvíce oslabovaly Komerční banka (o 2,99 procenta na 2818 Kč), Unipetrol (o 2,07 procenta na 66,64 Kč) a Philip Morris (o 2,05 procenta na 17 480 Kč). Dlouho odolával ČEZ, ale nakonec i tyto akcie ztratily 0,55 procenta. Ve SPAD posílily jen České radiokomunikace a Erste Bank.

Index PX 50 klesl o 0,81 procenta na 748,1 bodu.

Evropské burzy se v pátek vydaly rozdílnými směry. Ztráceli výrobci pokočilé techniky, dařilo se producentům oceli po dobrých výsledcích německé ThyssenKrupp. Evropský gigant oboru Arceror zpevnil o 2,3 procenta, britsko-nizozemská skupina Corus o 5 procent.

Investoři čekali na nové makroekonomické údaje ze Spojených států. Obchodní deficit Spojených států v loňském roce vzrostl asi o 17 procent a vystoupil na rekordních 489,4 miliardy dolarů. Horší byly také údaje za prosinec, kdy se deficit vyšplhal na 42,48 miliardy dolarů.

Podle některých expertů se za dalším zhoršením deficitu se paradoxně skrývá lepší stav ekonomiky, kvůli němuž Američané více utrácejí a nakupují zahraniční zboží, hlavně automobily, televizory a oblečení. Skeptici ale poukazují na pokračující nákupy americké měny východoasijskými centrálními bankami, které tak pomáhají profinancovat americký deficit i za nízkých úroků.

Kurs dolaru k euru v reakci na vyšší deficit a nové nižší úrovni indexu nálady spotřebitelů v USA klesal a propadl se až k 1,2872 dolaru za euro, velmi blízko nejnižší historické úrovni vůči jednotné evropské měně. Vůči britské libře dolar klesl na 11leté minimum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám