Hlavní obsah

Buffett už není v triu nejbohatších, odsunul ho španělský magnát

Právo, aa

Expanze na nové trhy, zejména do Asie, zajistila prudký růst bohatství španělskému oděvnímu magnátovi Amanciovi Ortegovi. V žebříčku, sestavovaném agenturou Bloomberg, tak Ortega (76) se jměním 46,6 miliardy dolarů (941,3 mld. Kč) dosáhl na stupně vítězů – ze třetí příčky sesadil dlouholetého držitele pomyslného bronzu investora Warrena Buffetta (81), který má „jen“ 45,7 miliardy (923 mld. Kč).

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Warren Buffett

Článek

Zatímco španělská vláda, která přes masové protesty prosazuje úspory na všech frontách a zoufale bojuje, aby nemusela žádat EU o finanční pomoc, Ortegovu impériu Indfitex SA, postaveném na značce Zara a dalších, šel zisk nahoru o 32 procent za rok, to je o 11,4 miliardy dolarů, poznamenala agentura.

Už v červnu se stal nejbohatším Evropanem, když z trůnu sesadil majitele nábytkářského koncernu IKEA Švéda Ingvara Kamprada s jeho 37 miliardami dolarů.

Na prvních dvou místech žebříčku nejbohatších se pořadí nemění – prvním je stále mexický telekomunikační král Carlos Slim se 74,2 mld. dolarů, druhým zakladatel Microsoftu Bill Gates se jměním 62 miliardy dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám