Hlavní obsah

Budvaru loni prudce klesl zisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pivovaru Budějovický Budvar loni klesl zisk před zdaněním o 39,5 procenta na 255,8 milionu Kč. Tržby z prodeje výrobků a služeb klesly o necelá tři procenta na 3,03 miliardy Kč. Vyplývá to z informací na webu firmy a srovnání s předloňskými výsledky. Zisk po zdanění klesl Budvaru o 40 procent na 200,8 milionu, vyplývá z výroční zprávy pivovaru. Národní podnik se musel loni vyrovnat se zastavením dodávek do Ruska i dopady inflace.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Pivovar Budvar užívá chráněné zeměpisné označení.

Článek

Výstav klesl meziročně o 1,2 procenta na 1,788 milionu hektolitrů. Budvar letos odvede do státního rozpočtu 250 milionů korun, odpovídá to jeho loňskému zisku, řekl začátkem června bývalý ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

„Jsem velmi rád, že se nám v loňském mimořádném roce, kdy jsme prakticky přes noc zastavili prodeje na ruský trh, podařilo tuto ztrátu v objemu a tržbách do značné míry kompenzovat,“ uvedl ředitel Budvaru Petr Dvořák.

„V zisku jsme se pak navíc museli vypořádávat s následky prudkého a náhlého zdražení cen energií, paliv a obalového materiálu v celkovém negativním dopadu přes 250 milionů Kč,“ dodal.

Budvar zdraží od 1. listopadu pivo v průměru o deset procent

Ekonomika

Pokles výstavu i tržeb přímo souvisí především se zastavením dodávek na ruský trh, dodal. Rusko, kam Budvar po začátku války na Ukrajině přestal vyvážet, patřilo mezi pět hlavních exportních trhů, k nimž se dál řadí Německo, Polsko, Slovensko a Británie.

Pokles daný ruským trhem se povedlo částečně kompenzovat díky prodejům nového nealko piva BirGo vyrobeného s firmou Mattoni.

Provozní zisk Budvaru loni klesl téměř o 55 procent na 203,6 milionu. Tržby za pivo loni klesly o 4,2 procenta na 2,89 miliardy. Letos plánuje Budvar tržby přes tři miliardy korun.

Válka na Ukrajině ovlivnila i ceny paliv a energií. Přispěly tak k růstu inflace, která se negativně promítla do cen surovin a produktů, jež jsou nezbytné pro výrobu, uvedl podnik.

Nejvíc na Budvar dopadly vyšší ceny obalů a elektřiny. Náklady na materiál a energie podniku stouply o 15,1 procenta, tedy o 185 milionů Kč.

Vývoz loni klesl o 3,8 procenta na 1,27 milionu hektolitrů. Budvar tak loni vyvezl 71,5 procenta produkce.

V roce 2021 vyvezl Budvar přes 1,3 milionu hektolitrů piva. Exportně se pivovaru loni dařilo třeba ve Velké Británii, kde poprvé prodal přes 90 000 hektolitrů, řekl již dříve Dvořák.

Nekula: Budvar letos odvede do rozpočtu 250 milionů

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám