Hlavní obsah

Bruce Leeho dcera žaluje čínský řetězec restaurací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dcera legendy akčních filmů Bruce Leeho žaluje čínský řetězec s rychlým občerstvením za to, že ve firemním logu bez povolení použil hercovu podobu. Požaduje odškodné přes 210 milionů jüanů (zhruba 687 milionů Kč). S odvoláním na čínská média o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Dcera legendy akčních filmů Bruce Leeho žaluje čínský řetězec s rychlým občerstvením za to, že ve firemním logu bez povolení použil hercovu podobu.

Článek

Leeho dcera Shannon řídí kalifornskou společnost Bruce Lee Enterprises, která příslušnou žalobu tento týden podala u soudu v Šanghaji. Terčem žaloby je řetězec Real Kungfu, který vznikl v roce 1990 a který má pobočky ve více než 57 čínských městech.

Žaloba požaduje, aby řetězec přestal obrázek používat a uhradil také 88 tisíc jüanů za soudní výlohy. Po firmě také žádá vydání prohlášení, ve kterém vysvětlí, že nemá s legendárním hercem nic společného.

Reuters konstatuje, že muž ve žlutém trikotu vyobrazený v logu se Bruce Leemu výrazně podobá a zaujímá i jednu z jeho typických bojových póz. Jako dekorace interiéru restaurace používá další obrázky, kde podobnost s hercem není tak nápadná.

Společnost Real Kungfu uvedla, že ji žaloba zaskočila, protože dané logo používá už 15 let. Upozornila, že čínské úřady jí používání tohoto loga povolily.

Foto: Profimedia.cz

Interiér jedné z restaurací řetězce Real Kungfu

Žaloba přichází v době, kdy Čína slibuje posílení ochrany duševního vlastnictví. Tato problematika patří mezi klíčová témata v obchodním sporu mezi Pekingem a Washingtonem.

Bruce Lee, který zemřel v roce 1973 ve věku 32 let, se za svůj krátký život stihl stát legendou a dodnes inspiruje a ohromuje fanoušky bojových umění po celém světě. Hrál například ve filmech Drak přichází, Hra smrti či Pěst plná hněvu.

Foto: Profimedia.cz

Bruce Lee. Plakát k filmu Hra smrti

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám