Hlavní obsah

Brněnský Honeywell vyvinul černou skříňku pro letadla spojenou on-line se zemí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Černou skříňku pro letadla, která může být při letu on-line spojena se zemí, a lze z ní tak průběžně získávat data o letu, vyvinul brněnský Honeywell ve spolupráci s firmou Curtiss-Wright. Černá skříňka je zařízení, které za letu zaznamenává dění v kokpitu a v případě nehody může pomoci objasnit, co jí předcházelo. Nový hlasový záznamník a zapisovač letových dat HCR-25 získal certifikaci pro letouny Boeing 737, 767 a 777. Společnost Honeywell o tom informovala v tiskové zprávě, v níž uvedla, že její zařízení je první tohoto typu na světě s certifikací.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Pomocí HCR-25 jsou okamžitě dostupná všechna data, přenáší se v reálném čase a jsou tak k dispozici pro interní analýzy. HCR-25 například okamžitě pozná tzv. hard landing a dopravce může okamžitě reagovat předepsanou prohlídkou letadla. V případě nehody pak jsou všechna data okamžitě k dispozici. To může například zrychlit vyšetřování a pomoci zabránit dalším podobným nehodám,“ uvedl Tomáš Král, vedoucí oddělení Recorders společnosti Honeywell Technology Solutions Czech Republic (HTS).

Nový model černé skříňky je se zemí propojen prostřednictvím satelitů. Vývoj a získání certifikace pro tři modely boeingů trvaly čtyři roky.

Brněnský tým pracoval nejen na vývoji černé skříňky a na softwaru, který propojuje letadlo se zemí, ale také na infrastruktuře, jež se skládá z takzvaných cloudových serverů, tedy virtuálních center, kam se data zapisují, kde se analyzují a dál zpracovávají.

„Budeme se věnovat především úpravám HCR-25 podle požadavků jednotlivých zákazníků. Aktuálně připravujeme systém nabídek, který aerolinkám například umožní zvolit si, kam se budou data přenášet a jak se budou zpracovávat,“ doplnil Král.

Vzhledem k tomu, že je nový rekordér sestrojený jako náhrada za starší typy zařízení od Honeywellu, může být instalován nejen do nově vyrobených letounů, ale může jím být nahrazen starší typ černé skříňky stejného výrobce.

Honeywell Technology Solutions Česká republika (HTS) je inženýrská, výzkumná a vývojová divize společnosti Honeywell, je držitelem více než 200 patentů registrovaných v různých zemích. V brněnském centru pracuje přes 1000 zaměstnanců a je to největší výzkumné a vývojové centrum společnosti Honeywell v Evropě.

Brněnská laboratoř je zřejmě nejtišším místem v Česku

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám