Hlavní obsah

Britský ropný gigant BP chce v Německu investovat čtvrt bilionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský ropný gigant BP hodlá v Německu do konce desetiletí investovat až deset miliard eur (zhruba 246 miliard Kč) do nízkouhlíkových paliv, obnovitelných zdrojů energie a nabíjení elektromobilů. Chce konkurovat místním firmám vzhledem k tomu, že soutěž v oblasti energetické transformace největší evropské ekonomiky se vyostřuje. Ve středu o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Phil Noble, Reuters

Čerpací stanice BP v Liverpoolu

Článek

Německo je jednou z několika zemí, na které se BP zaměřuje ve své strategii přechodu od fosilních paliv k nízkouhlíkovým palivům a elektřině. BP se chce v Německu soustředit na rozšíření místní sítě stanic pro rychlé nabíjení elektromobilů, dekarbonizaci rafinerií a rozvoj větrné energie. Firma také zvažuje vytvoření místního centra pro dovoz nízkouhlíkového vodíku.

„Jde o rafinerie, o největší síť čerpacích stanic v Německu, o stávající obchodní vztahy, o silné značky,“ řekl šéf BP Europa Patrick Wendeler. „To všechno jsou vynikající aktiva, na kterých můžeme stavět a která ostatní v této podobě nemají. To je výhoda,“ dodal.

Investice zahrnuje i částku 678 milionů eur (16,7 miliardy Kč), kterou musí BP zaplatit vzhledem k tomu, že v červenci získala dvě licence v nedávné německé aukci větrných elektráren na moři. Úspěch společností BP a TotalEnergies v německém tendru na větrné elektrárny na moři si získal titulní stránky novin, protože tyto dvě velké ropné společnosti porazily zavedené firmy, jako je RWE a Orsted.

Společnost BP, respektive její předchůdci, působí v Německu už více než 100 let. Nyní tam ropná firma zaměstnává přibližně 4000 lidí, což je asi šest procent z celkového počtu jejích zaměstnanců. Nedávno BP otevřela novou kancelář v Hamburku, která bude dohlížet na její expanzi v oblasti větrné energie na moři.

Firma v Německu provozuje dvě rafinerie, Lingen a Gelsenkirchen, a také síť Aral, která je největší sítí čerpacích stanic v zemi. Prostřednictvím své značky Aral poskytuje v Německu přes 1700 míst pro rychlé nabíjení elektromobilů. Do roku 2030 plánuje společnost BP mít až 20 000 nabíjecích míst.

Britský podnik hodlá v letech 2023 až 2030 vynaložit na energetickou transformaci 55 až 65 miliard dolarů (až 1,5 bilionu Kč). V tomto období se částka vyrovná jeho investicím do těžby ropy a zemního plynu.

Britské ropné skupině BP klesl zisk o 70 procent

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám