Hlavní obsah

Británie zvýší minimální mzdu, více si tam vydělají i Češi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Většina Čechů, kteří pracují ve Velké Británii, se může těšit na to, že jim od podzimu vzroste plat. Osmdesát procent Čechů, kteří v zemi pracují, pobírá minimální mzdu, která se v říjnu zvýší z 4,85 libry na 5,05 libry za hodinu. To je asi 220 korun.

Foto: Jan Řehounek

Soubor Nivnička z Nivnice

Článek

V roce 2006 by se minimální hodinová mzda měla dál zvýšit na 5,35 libry, tedy asi 233 korun. Blair řekl, že zvýšení mezd se bude týkat asi 1,4 miliónu lidí, především žen, které v ostrovní zemi berou mnohem menší platy než muži.

Zvýšením mzdy si strana premiéra Tonyho Blaira chce zajistit podporu v blížících se volbách. Krok ale podporuje i opoziční konzervativní strana. "Růst mezd je něco, čemu bránit nebudeme," řekl lídr konzervativců Michael Howard.

Minimální mzda se ve Velké Británii neměnila od roku 1998. V zemi navíc platí zákon, podle něhož mají ze zakona lidé starší 22 let vyšší minimální mzdu než zaměstnanci od 18 do 21 let. Ti se nyní mohou těšit na zvýšení z 4,10 na 4,25 libry za hodinu.

Podle průzkumů odjelo loni od vstupu země do EU - tedy od května - do konce roku do Británie pracovat 8850 Čechů. Kolik jich tam je opravdu, se nedá spočítat, někteří z nich už se vrátili, jiní do Británie odjeli dříve. Na ostrovech pracuje i 13 445 Slováků. Nejvíce, přes 73 tisíc lidí, sem odjelo občanů Polska. Tvoří více než polovinu pracujících v nových členských zemí EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám