Hlavní obsah

Británie vytvořila Marshallův plán pro Afriku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Moderní Marshallův plán - takový název nese dokument, který v pátek představil britský ministr financí Gordon Brown. Kromě přímé pomoci africkým zemím mají podle něj rozvinuté státy těm nejchudším odpustit dluhy a také uvolnit obchod, aby se africké zboží mohlo prosadit.

Článek

"Tyto návrhy představují novou smlouvou mezi bohatými chudými zeměmi," řekl Brown. Dluhy by chudým zemím měly odpustit všechny instituce jako jsou mezinárodní měnový fond, Světová banka nebo Africká rozvojová banka. Ostatní země světa by měly také zrušit obchodní bariéry, které africkým zemím brání uplatnit se na světovém trhu se svým zbožím.

Brown chce návrhy předložit na schůzce ministrů financí skupiny nejbohatších zemí světa G8 v červenci ve skotském městě Gleneagles.

"Jsme odhodláni umožnit rozhodnutími z Gleneagles lidu Afriky získat vládu nad svými životy," řekl Brown. "Rozsah těchto návrhů je opravdu velmi značný," dodal.

Británie letos G8 předsedá a její nejvyšší prioritou je právě boj s chudobou v Africe. Za prioritu označil rozvoj Afriky, posledního kontinentu, který ještě cestu k bohatství nenastartoval, i nový prezident Světové banky Paul Wolfowitz. [celá zpráva]

Ozvaly se už hlasy proti

Hned po zveřejnění plánu se nechali slyšet představitele některých zemí, že podobná velkorysost není na místě. Americký prezident George W. Bush se už nechal slyšet, že podobný krok jde proti rozpočtovým plánům jeho země.

Britský premiér Tony Blair v pondělí Bushe navštíví a bude se snažit ho přesvědčit o potřebnosti plánu. Poté pojede za představiteli Itálie, Francie a Německa.

Výběr článků

Načítám