Hlavní obsah

Boeing 737 MAX zůstane na zemi do roku 2020

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letouny Boeing 737 MAX mohou zůstat uzemněné až do začátku roku 2020, i když Boeing ujišťuje, že se do provozu vrátí ještě letos, napsal americký deník Wall Street Journal. Odkázal se na své zdroje z Federálního úřadu pro letectví (FAA) a lídrů odborů pilotů.

Foto: Lindsey Wasson, Reuters

Uzemněné letouny Boeing 737 MAX v Seattlu

Článek

„Letoun by měl začít znovu létat v lednu 2020,“ citoval WSJ zdroj. Poslední scénář počítá s tím, že technické úpravy kvůli problémům se softwarem zaberou delší dobu. Žádné pevné termíny ale dosud nepadly, situace se mění každou chvíli.

MAX 8 musí získat povolení od FAA. Aerolinie pak budou potřebovat několik dalších týdnů k přípravě uzemněných letadel ke komerčnímu provozu, případně i čas na dodatečný výcvik pilotů.

Například americké aerolinky American Airlines minulý týden oznámily, že své letouny Boeing 737 MAX nechají mimo provoz nejméně do 2. listopadu. Denně se toto opatření jen u této společnosti dotkne asi 115 letů. Předtím počítaly s jeho návratem v září. Odklad na listopad oznámily také United Airlines.

Uzemnění MAX 8 komplikuje dopravcům situaci v letní prázdninové sezoně. Problémy musí řešit také česká společnost Smartwings. Letouny Boeing 737 MAX 8 měly letos tvořit až třetinu flotily této letecké společnosti. Na letní sezonu počítal dopravce s 16 stroji MAX, sedm jich už má, dalších devět měl převzít v červnu. Řeší to pronájmem letounu od jiných dopravců a zčásti i úpravou leteckých řádů.

Letadla 737 MAX, která jsou nejprodávanějším modelem Boeingu, byla po celém světě postavena mimo provoz v březnu. Důvodem byly dvě letecké katastrofy s 346 oběťmi na životech.

Reklama

Související témata:

Související články

Boeing čelí žalobám pilotů kvůli 737 MAX

Více než čtyři sta pilotů se připojilo k žalobě na výrobce letadel Boeing za „finanční a další ztráty“ v souvislosti se dvěma haváriemi strojů 737 MAX, které...

Výběr článků

Načítám