Hlavní obsah

Bez 340 tisíc. Alpha Solar tahala zákazníka za nos

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaplatil statisíce za zálohy, dnes se smiřuje s tím, že už je nikdy neuvidí. Stejně jako fotovoltaickou elektrárnu, kterou si Miroslav Řehák objednal už loni na jaře u společnosti Alpha Solar.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Brněnská solární společnost je už několik týdnů v insolvenci a naděje pro klienty, že vymůžou desítky milionů, které v dobré víře vyplatili na zálohách, je mizivá.

Miroslav Řehák se Právu svěřil se svým příběhem a poskytl i e-mailovou komunikaci se společností, která se dlouhé měsíce jen vymlouvala.

„Chtěl jsem na pozemku postavit fotovoltaickou elektrárnu a dostal jsem na společnost Alpha Solar reference. Sešli jsme se, podepsali smlouvu a zaplatil jsem 340 tisíc zálohu, na což jsem dostal potvrzení s tím, že během čtyř až šesti měsíců bude vše hotovo,“ řekl Novinkám a Právu a dodal, že si vyřídil u Pražské energetiky (PRE) rezervaci na výkon. Jenže uběhl půlrok a nic se nedělo.

„V té době už mi rezervace u PRE propadla,“ sdělil Řehák. V červnu se zástupce společnosti ozval, že tedy přijedou montovat, jenže i z toho sešlo – firma nakonec neměla solární panely, takže namontovala jen držáky. V té době se jednatelem společnosti stal Petr Nečas (s bývalým premiérem jde jen o shodu jmen), který firmu zřejmě převzal po svém synovi Adamovi.

Padl další solárník. Alpha Solar vybírala vysoké zálohy a teď mlčí

Ekonomika

Nový jednatel osobně slíbil Řehákovi, že chce dát firmu do pořádku a že o prázdninách se už konečně začne montovat. „Dal mi i písemně termín. Řekl mi, že má nového investičního partnera a všechno bude v pořádku,“ uvedl Řehák. Nedělo se ovšem nic.

„Dvakrát jsem jim psal, že chci odstoupit od smlouvy,“ sdělil Právu muž a e-mailová komunikace, kterou poskytl, to potvrzuje. Jednatelé firmy ho tahali za nos a jen prodlužovali nevyhnutelné. V červnu se společnost omlouvala za komplikace a svedla je na „dlouhodobý výpadek dodávek“.

Když už v červenci žádal vrácení zálohy z důvodu nedodržení smluvních podmínek, prosil ho jiný zástupce o strpení a sliboval, že jakmile dorazí panely, montáž hned začne. Nový jednatel Petr Nečas napsal koncem srpna dlouhý mail.

V něm konstatoval, že „termín realizace zakázky se pravděpodobně zásadně zpozdí“ s tím, že šlo o shodu nešťastných okolností. Sliboval ale, že společnost intenzivně pracuje na tom, aby dohnala skluz a dodala zakázku v bezvadném stavu.

„Ani Řím nebyl postaven za den,“ psal jednatel. Potom ovšem veškerá komunikace utichla. „Osmiměsíční smlouva mi končila 18. září, 15. září jsem dostal mail, že montáž proběhne druhý den,“ řekl Řehák. Samozřejmě neproběhla. Jednatel firmy se přestal ozývat a v listopadu poslal strohou SMS, že firma je v exekuci.

Má to cenu?

„Právník mi řekl, že když je firma v insolvenčním řízení, nemá cenu se ani o peníze soudit, protože je stejně vrátit nemůžou,“ řekl. „Podal jsem trestní oznámení na policii, třeba to něco vyřeší,“ dodal.

Jak už Novinky a Právo psaly, Alpha Solar není jediným dodavatelem fotovoltaických elektráren, který skončil v insolvenci a nechal za sebou věřitele bez peněz i solárů. Podobný osud potkal také společnosti FV Energy a Energetický holding Malina.

Možný investor posledně jmenované firmy, čínská společnost GoodHao, připravuje nabídku i pro zákazníky Alpha Solar. Chce jim dodat technologie.

„Chceme zajistit bezpečnost vašeho účtu.“ Kyberšmejdi zkouší nový trik

Bezpečnost

Reklama

Výběr článků

Načítám