Hlavní obsah

Benzín v okolních zemích je dražší než v ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Benzín je v zemích sousedících s Českou republikou až o 6,60 koruny na litr dražší. Nejvíce stojí v Německu, kde se litr na začátku května prodával v průměru za 34,10 koruny. Naopak nejméně ze sousedních zemí stál na Slovensku, kde ho řidiči kupují v přepočtu za necelých 28,10 koruny. Průměrná cena Naturalu 95 v ČR je 27,50 koruny.

Článek

Plyne to ze zjištění Ústředního automotoklubu a ČTK. Polské čerpací stanice prodávaly benzín začátkem měsíce v průměru za 28,40 koruny a rakouské za 29,60 koruny

V západních zemích Evropy je benzín dražší, naopak na jihovýchodě Evropy jsou ceny nižší. Nejvíce stojí benzín v Nizozemsku, kde v přepočtu přijde litr na téměř 41 korun. Mezi 30 až 35 korunami stojí benzín například v Dánsku, Finsku, Francii, Lucembursku a Portugalsku. Zhruba na 36 až 40 korun přijde litr v Itálii, Norsku nebo Švédsku. Levnější benzín než v České republice nabízejí čerpací stanice v Bulharsku, na Ukrajině a v Rusku.

Kolik stojí benzín v okolních evropských zemích (přepočteno na Kč/litr)
zeměcena
Německo34,10
Rakousko29,60
Maďarsko28,90
Polsko28,40
Slovensko28,10
ČR27,50

Ceny pohonných hmot v tuzemsku se od konce ledna kvůli zdražování ropy na světových trzích zvyšují. Podle ekonomů je však již cenový růst téměř vyčerpán. Ekonom Volksbank Vladimír Pikora dokonce očekává, že by ceny mohly začít i mírně klesat, ne však zásadně. Ceny výrazně klesaly na začátku roku 2005, kdy výrazně oslaboval dolar.

Ceny pohonných hmot reagují mimo jiné na vývoj cen ropy na světových trzích. Ceny černého zlata se dnes kvůli vysokým zásobám ve Spojených státech a obavám ze zpomalení růstu světové poptávky snížily pod 50 dolarů za barel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám