Hlavní obsah

Benzín opět zlevnil o haléře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pohonné hmoty za poslední týden opět mírně zlevnily. O dva haléře na průměrných 24,76 koruny klesla cena litru Naturalu 95. Cena nafty se snížila o tři haléře na průměrných 22,80 koruny. Vyplývá to z údajů, které shromáždila společnost RR-Auto.

Foto: Tomáš Hirt

Nad lahůdkami z odpadků se v Plzni diskutovalo o proměnách evropské politiky ve vztahu k menšinám a znevýhodněným lidem.

Článek

"Průměrná cena litru Naturalu 95 by do konce února mohla klesnout až na 24,55 koruny," domnívá se analytik Volksbank Vladimír Pikora. Cena ropy na světových trzích totiž podle něj zřejmě bude pokračovat v mírném zlevňování. Pro dovoz ropy by měl být příznivější i kurz dolaru.

Zhruba o 50 haléřů by pak mohl Natural 95 podle analytika zlevnit v květnu. Podle návrhu vládní koalice by se totiž od 1. května měla snížit základní sazba daně z přidané hodnoty z 22 na 19 procent. Pokles DPH by se měl podle Pikory projevit poklesem cen u čerpacích stanic. "Mezi prodejci zuří ostrý konkurenční boj a nemohou si nyní dovolit výrazně zvyšovat marže, ačkoli k tomu bude pokles daně vybízet," poznamenal.

Na severu Moravy benzín podražil

Zatímco republikový cenový průměr pohonných hmot je proti minulému týdnu nižší, na severní Moravě ceny benzinu i nafty vzrostly. Při tankování zde řidiči zaplatí za benzin v průměru o devět haléřů více než před týdnem, aktuální cena je 24,27 koruny. Cena nafty stoupla o pět haléřů na 22,26 koruny. Stále to však jsou nejlevnější průměrné ceny v republice.

Největší cenový pokles nastal ve východních Čechách. Natural 95 se zde nyní prodává v průměru zhruba za 24,60 koruny, což je o deset haléřů méně než před týdnem. O devět haléřů na 22,63 koruny klesla cena nafty. Nejdražší pohonné hmoty zůstávají v hlavním městě, kde benzin v průměru stojí 25,26 koruny a nafta 23,72 koruny. Proti minulému týdnu zde benzin klesl o dva haléře na litr, naopak nafta o dva haléře podražila.

Na Slovensku bratislavská rafinerie Slovnaft, která je největším slovenským prodejcem pohonných hmot, snížila ceny motorové nafty o 50 haléřů na 30,80 Sk (25,08 Kč) za litr. Ceny všech druhů benzinů Slovnaft nechal na předchozí úrovni. "Důvodem snížení ceny byl vývoj na evropském i regionálním trhu," řekl Dušan Valúch z oddělení vztahů s veřejností.

Světové ceny ropy minulý týden klesaly kvůli očekávanému nástupu mírnějšího počasí ve Spojených státech. Za slabší cenou stála i vládní zpráva o vývoji zásob zemního plynu v USA, podle které se zásoby snížily méně, než se odhadovalo. Na londýnské burze klesla cena severomořské ropy Brent za minulý týden o 1,78 USD na 29,18 dolaru. V New Yorku ve stejném období zlevnil barel americké lehké ropy o 2,01 USD na 32,93 dolaru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám