Hlavní obsah

Benzin a nafta od minulé středy zdražily

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny pohonných hmot v Česku od středy do středy o něco vzrostly. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 zdražil o šest haléřů na průměrných 27,85 koruny. Nafta stojí v průměru 27,23 koruny za litr, což je o 14 haléřů více než minulou středu. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Článek

Meziročně litr benzinu zlevnil o 4,20 koruny, litr nafty je oproti stejnému období loňského roku o 4,44 levnější.

Nejlevnější benzin natankují řidiči v Ústeckém kraji, kde je litr v průměru za 27,36 koruny. To je o haléř více než před týdnem. Za diesel se platí nejméně ve Zlínském kraji, a to v průměru 26,73 koruny za litr, což je o osm haléřů více než před týdnem.

Ropnému gigantu Saudi Aramco klesl zisk o 45 procent, dividendy to neovlivní

Ekonomika

Pod 27 korun vyjde litr nafty ještě v krajích Karlovarském, Ústeckém, Královéhradeckém a Moravskoslezském.

Naopak nejdražší pohonné hmoty nabízejí dlouhodobě čerpací stanice v hlavním městě. Litr benzinu stojí v Praze průměrně 28,66 koruny. Za týden tak zdražil o šest haléřů. Litr nafty u pražských čerpacích stanic vyjde na 28,34 koruny. To je o osm haléřů více než před týdnem.

V žádném dalším regionu Česka se průměrná cena nafty nedostala přes 28 korun za litr.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Inflace v Česku.

Cena severomořské ropy Brent ve středu krátce před 17:00 SEČ vykazovala nárůst o zhruba procento na 49,33 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu přidávala zhruba 0,9 procenta a prodávala se za 46,02 dolaru za barel.

Ceny ropy ve středu táhla nahoru naděje na oživení poptávky díky zprávám o vakcíně proti covidu-19 a slabý dolar, který ji zlevňuje odběratelům používajícím jiné měny. Americká měna je na dvouapůlletém minimu.

Většímu růstu cen brání zprávy o výrazném růstu amerických ropných zásob v týdnu do 2. prosince. Ty se podle úterní zprávy ropného institutu API zvýšily o 1,14 milionu barelů. Podle amerického úřadu pro energetické informace EIA, který používá jinou metodiku, zásoby stouply o 15,2 milionu barelů na 503,2 milionu, což je nejvyšší nárůst od dubna.

Reklama

Související články

Ropný koncern BP propustí 10 tisíc lidí

Britská ropná společnost BP (dříve British Petroleum) do konce roku zruší 15 procent pracovních míst. O práci tak přijde zhruba 10 tisíc lidí. V pondělí to...

Výběr článků

Načítám