Hlavní obsah

Bednárik je novým šéfem Českých drah, nahradil Nebeského

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Novým předsedou představenstva Českých drah (ČD) se stal Ivan Bednárik, který dosud vedl dceřiné ČD Cargo. Ve funkci nahradí Václava Nebeského, jenž se přesune na pozici místopředsedy představenstva. Ve vedení podniku pak úplně končí dosavadní náměstek generálního ředitele ČD Patrik Horný. Rozhodla o tom dozorčí rada podniku.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Novým šéfem Českých drah se 3. prosince 2020 stal Ivan Bednárik (na snímku z 19. listopadu 2014), jenž dosud vedl dceřinou společnost ČD Cargo.

Článek

Slovenský rodák Bednárik by měl převzít i pozici generálního ředitele ČD. Změny by podle ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO) měly podnik posílit v době krize.

„Jako dlouholetý předseda představenstva ČD Cargo prokázal Ivan Bednárik, že má klíčové předpoklady k tomu, aby provedl i České dráhy nadcházející náročnou etapou,” uvedl předseda dozorčí rady Pavel Kysilka.

„Národní dopravce utrpěl v důsledku pandemie covid-19 ztráty v řádech miliard korun. Nyní musí najít cesty, jak udržet a posílit svou finanční pozici a pokračovat v náročném investičním programu i zkvalitňování svých služeb,” dodal.

Nebeský byl v čele státního dopravce od loňského září. Ve vedení však zůstává, přesune se na post místopředsedy představenstva.

České dráhy čekají propad tržeb o tři miliardy

Ekonomika

Bednárik od roku 1995 působil v manažerských pozicích několika firem zabývajících se obchodem a spedicí. Před nástupem do čela ČD Cargo byl členem představenstva a obchodním ředitelem slovenské Express Group, která spadá do skupiny firem kolem významného slovenského podnikatele Alexeje Beljajeva.

České dráhy letos v pololetí kvůli koronavirové krizi zaznamenaly ztrátu téměř dvě miliardy korun. Za celý letošní rok podnik počítá se ztrátami příjmu z jízdného za více než tři miliardy korun.

Skupinu Českých drah tvoří osobní dopravce a nákladní ČD Cargo. Do skupiny patří i Výzkumný ústav železniční, poskytovatel datových služeb ČD Telematika nebo poskytovatel ICT služeb ČD Informační systémy. Skupina zaměstnává kolem 23 500 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Leo Express po ČD nárokuje miliardu

Soukromý železniční dopravce Leo Express rozšíří svou žalobu vůči Českým drahám za jejich údajné uplatňování predátorských cen. Místo původních 468 milionů...

Výběr článků

Načítám