Hlavní obsah

Banky zvyšují poplatky za vklady v hotovosti

Novinky, Petr Kala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Některé banky účtují stále vyšší poplatky i za hotovostní vklady na běžné účty, které vedou. To je asi stejně málo pochopitelné, jako kdyby pekárna chtěla od svého dodavatele úhradu už za to, že si jí dovolil přivézt mouku. Banky se však ohrazují tím, že vklady v hotovosti pro ně znamenají vysoké náklady na provoz poboček.

Foto: Janek Prošek

Josef II. poprvé

Článek

Nejproblematičtější jsou zřejmě poplatky za vklady klienta na vlastní běžný účet. Ty zpoplatňuje HVB CZ deseti korunami a Raiffeisenbank pěti korunami, ostatní banky sice mají tuto "službu" zdarma, ale účtují si poplatky za účetní položku. To je případ České spořitelny, GE Capital bank (obě shodně šest korun), ČSOB (čtyři koruny) a Poštovní spořitelny (tři koruny).

Pokud vkládáte hotovost na cizí účet, který vlastní fyzická osoba, nezaplatíte nic u Komerční banky, Poštovní spořitelny, Raiffeisenbank a Živnostenské banky. Vysoké sazby však mají Česká spořitelna (45 korun) a ČSOB (30 korun).

U vkladů na cizí účet, stejně jako u ostatních dvoustranných operací, je zarážející to, že banky naúčtují poplatek většinou nejen tomu, kdo peníze vkládá nebo posílá platebním příkazem, ale i tomu, kdo peníze přijímá. Zaúčtování příchozí platby stojí většinou okolo pěti korun. Pokud by vás tedy někdo chtěl finančně zruinovat, může vám třeba desettisíckrát poslat jednu korunu. Na poplatcích vám naskáče padesát tisíc korun, aniž byste to mohli ovlivnit.

Někdy pošta lacinější

Mnohem častější než vklady na účty fyzických osob jsou však zřejmě hotovostní vklady na účty firem, které banka vede. Ty jsou u většiny bank stejné jako u fyzických osob, ne však vždy.

Komerční banka sice v těchto případech obecně poplatek nevybírá, ale u vybraných účtů - jedná se hlavně o účty, na které lidé posílají platby za elektřinu či telefon - činí poplatek 0,15 procenta z částky, minimálně však 45 korun. V Živnostenské bance platíte při vkladu do 10 000 korun 0,5 procenta z částky, minimálně 20 korun.

V těchto případech se určitě vyplatí jít na poštu a poslat peníze poštovní poukázkou. Poplatky činí u poukázky typu A 12 korun do částky 200 korun, pro částky od 201 korun do 5000 korun zaplatíte 20 korun. Dále až do částky 50 000 korun stojí poslání peněz 30 korun.

Některé banky mají navíc zvláštní režim pro vklady v hotovosti na účty svých dceřiných či sesterských společností. Například Česká spořitelna má tyto vklady zdarma, stejně tak Komerční a Živnostenská banka. Naopak u hotovostních vkladů na účty společností GE Capital Leasing a Multiservis se na pobočkách GE Capital Bank platí 35 korun.

Drahé i výběry peněz

Politikou vysokých poplatků se banky snaží klienty přimět k tomu, aby využívaly služeb přímého bankovnictví. Transakce prováděné těmito kanály jsou často mnohem levnější, ale - nutno zdůraznit - i mnohem pohodlnější.

Pokud se někdo moderním technologiím nepřizpůsobí, bude platit velké peníze. To banky naznačují velmi jasně. Drahé totiž nejsou jen vklady v hotovosti, ale rovněž výběry peněz nebo platební příkazy podané na přepážce.

Výběr hotovosti stojí nejčastěji okolo třiceti korun, ale například v Komerční bance je výběr do částky 10 000 korun zpoplatněn částkou 45 korun. V České spořitelně stojí výběr také 45 korun, slevu třicet korun však mají důchodci od 65 let věku. Nejlevnější je v tomto směru Poštovní spořitelna (12 korun za výběr). Platební příkaz zadaný na pobočce přijde například v GE Capital Bank na 12 korun, v HVB CZ je to 20 korun.

Reklama

Související články

Účet šitý na míru ušetří velké peníze

Vyznat se dnes v nabídce bankovních účtů je téměř nadlidský úkol. Vedle klasických běžných účtů totiž banky nabízejí také celou škálu dalších kont, která...

Výběr článků

Načítám