Hlavní obsah

Banky a Unipetrol přiměly burzu k sestupu

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek měly ve SPAD pražské burzy mírnou převahu tituly, které sestupovaly. Byly to zpočátku především cenné papíry peněžních ústavů, výrobce cigaret Philip Morris a pak i petrochemického holdingu Unipetrol. Index PX 50 oslabil o 0,27 procenta na 1285,1 bodu.

Článek

Největší událostí na domácím akciovém trhu bylo odpolední oznámení o novém návrhu ceny, za kterou majoritní vlastník PKN Orlen chce odkoupit akcie drobných akcionářů Unipetrolu. PKN nyní navrhuje 135 Kč, tuto částku však ještě musí schválit Komise pro cenné papíry. I když je to více než první komisí neschválený návrh 103 Kč, kurs začal rychle klesat, pak se však ztráta těsně před závěrem seance poněkud zmenšila.

Unipetrol v pátek uzavřel na 163,29 Kč s úbytkem 1,33 procenta. Experti obchodníka s cennými papíry Atlantik finanční trhy odhadují, že nový návrh PKN Komise možná schválí, protože je vyšší než šestiměsíční průměr ceny na trhu a o třetinu vvyšší než v předchozím návrhu. Komise má na posouzení 13 dní, PKN tlačí čas, aby mohla zahájit odkup a získat tak hlasovací práva na mimořádnou valnou hromadu Unipetrolu 6. září.

Komerční banka po výkyvech kursu oslabila o 0,96 procenta na 3290 Kč, Erste Bank o 0,82 procenta na 1330 Kč, Philip Morris o 0,36 procenta na 19 776 Kč. ČEZ zpevnil o 0,42 procenta na 549,30 Kč, což je jeho nové historické maximum. Za poslední měsíc se tržní kapitalizace ČEZ zvýšila o více než 10 procent.

Evropské burzy v pátek zopakovaly vývoj z předchozího dne a oslabily. K obavám z růstu ceny ropy se přidal také sestup cen technologických akcií po oznámení horšího než očekávaného výhledu americké firmy Dell, největšího světového výrobce počítačů.

Rostoucí náklady na pohonné hmoty se projeví například v letecké přepravě. Akcie British Airways, která navíc musela zrušit některé lety po stávce na londýnském letišti Heathrow, klesly o 1,1 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám