Hlavní obsah

Bankovní tituly oslabily

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

České akcie zahájily nový týden další korekcí, která se ale prosadila až v závěru seance na pražské burze. Nejvíce oslabily bankovní tituly po masivním vybírání zisků, podpořil je i ČEZ. Objemy obchodů se jim vyrovnal také Český Telecom, který zaznamenal největší přírůstek kursu.

Foto: Libuše Miarková

Foto z poslední dubnové přednášky Univerzity třetího věku: zleva Eva Serafinová, Vlasta Trawinská, Marie Baďurová, Zdeňka Moslerová a Iva Šindelová.

Článek

Podle Michala Znojila z J Banky korekce bude zřejmě pokračovat, neměla by se však týkat Telecomu. Komerční banka v pondělí oslabila o 1,95 procenta na 2516 Kč, Erste Bank o 1,17 procenta na 3478 Kč, ČEZ o 1,04 procenta na 148,19 Kč. Český Telecom přidal 1,38 procenta a posílil na 293,60 Kč. Index PX 50 klesl o 0,66 procenta na 687,8 bodu.

Společnost Morgan Stanley vydala nové investiční doporučení pro Telecom, v němž radí zvýšit zastoupení těchto akcií v majetku investorů. Informoval o tom finanční server Aliaweb.

Na Světovém ekonomickém fóru v Davosu zaznívaly v diskusi hlasy hodnotící současný vývoj na finančních trzích. Značnou pozornost získal například proslulý finančník Geroge Soros, který kritizoval americkou ekonomickou politiku, ale soudí, že americké akciové trhy budou nadále růst. Současný propad dolaru je velmi příznivý pro americký export. Podle Sorose jsou ale současné podmínky jen dočasné, za vše bude nutno zaplatit.

Přijde čas, kdy budou muset jít americké úrokové sazby prudce nahoru ze svých současných minim. Do problémů se americká ekonomika zřejmě dostane až po listopadových prezidentských volbách. Pozoruhodné je Sorosovo hodnocení investičních příležitostí v Číně, podle něj jsou lákavé, ale stejně jako někteří další experti tu vidí spíše počátek další "bubliny".

Souboj farmaceutických firem

Také evropské trhy v pátek oslabovaly, podle obchodníků jde zřejmě jen o korekci, optimismus ohledně dalšího vývoje převládá. V úsilí o konsolidaci výrobců léčiv se objevila nová situace. Francouzská farmaceutická společnost Sanofi-Synthélabo v pondělí zveřejnila záměr převzít většího konkurenta Aventis za 48 miliard eur a zařadit se do první trojky světových výrobců léků.

Francouzsko-německá skupina však návrh Sanofi odmítla jako nevyhovující a analytici očekávají, že obě firmy čeká dlouhý souboj. Sanofi se chce transakcí stát dominantním francouzským výrobcem léků s tržní hodnotou přes 120 miliard eur. Skupina by bojovala o druhé místo s britskou GlaxoSmithKline a zařadila by se za globálního amerického lídra Pfizer. Obchody s akciemi Sanofi a Aventisu byly v průběhu odpoledne pozastaveny.

Související témata:

Výběr článků

Načítám