Hlavní obsah

Bank of England má pro brexit připraveno 250 miliard liber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Šéf centrální banky Bank of England Mark Carney řekl, že instituce je na změny, které přinese brexit, dobře připravená. V případě potřeby poskytne ekonomice až 250 miliard liber, což je v přepočtu 8,4 biliónu korun.

Foto: Neil Hall, Reuters

Guvernér Bank of England Mark Carney

Článek

Carney řekl, že jistě nastane doba nejistoty, Britové ale dál budou moci cestovat, firmy vyvážet a dovážet výrobky. „Potrvá ale nějakou chvíli, než Británie najde novou podobu vztahů s Evropou i zbytkem světa,” uvedl v prohlášení Carney.

„Na trzích se dá očekávat jistá nestabilita, dodal. Centrální banka však s možností, že Britové odhlasují odchod z EU, počítala a několik let se na něj připravovala.

Má k dispozici 250 miliard liber, kterými v případě potřeby podpoří trhy a fondy, aby mohly normálně fungovat. Připravovaly se i komerční banky, které navýšily svůj kapitál až o 130 miliard liber a celkem mají k dispozici 600 miliard aktiv.

„Centrální banka je rovněž připravena poskytnout cizí měny, pokud by to bylo potřeba,” uvedl Carney.

Hrozí nižší rating

Ekonomický svět se na brexit dívá jako na jasný pád. Ratingová agentura Standard & Poor's varovala, že Británie si zřejmě neudrží svůj špičkový rating. Je přitom jednou z mála evropských zemí, která rating na nejvyšším možném stupni AAA ještě má.

I agentura Moody's uvedla, že odchod je negativní signál pro rating země.

Britská libra v reakci na odhlasování brexitu výrazně oslabila a k dolaru je nejníže za 30 let.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu libry k dolaru

Londýnský index FTSE se propadá o osm procent, ztrácely především banky, některé spadly až o 30 procent, například Barclays nebo Royal Bank of Scotland. Později dopoledne ztráty umazaly na 17 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám