Hlavní obsah

Balíkovna České pošty od dubna zdraží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká pošta na jednu stranu od března rozšířila možnosti odesílání balíků z výdejních boxů, vzápětí ale služby Balíkovny o několik korun zdraží. Zdůvodňuje to nárůstem nákladů. Dočasně ale nabídne výrazně levnější doručení na adresu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Balíkovny fungují jak na poštách, tak i na dalších místech – například v trafikách nebo večerkách. Po Česku jich je přes osm tisíc.

Poslání balíku z Balíkovny do Balíkovny od dubna zdraží o dvě koruny na 77 korun pro neregistrované uživatele, pro registrované bude cena 69 korun a zvedne se o čtyři koruny.

Balíkovna s dobírkou zdraží také o dvě koruny na 96 Kč pro neregistrované a pro registrované bude stát 88 korun. Registraci lze celkem snadno udělat na webu Balíkovny, heslo vám přijde na e-mail.

Balík z boxu pošlete i v noci či o víkendu

Finance

„Téměř dva roky byla cena neměnná, ale náklady na tuto službu rostly. Navýšení ceny jsme uzpůsobovali tak, aby finanční dopad na klienty byl co nejmenší. Během dubna bude možnost také využít akci, kdy doručení balíku Balíkovnou na adresu, tedy ne na výdejní místo, bude stát 30 korun,“ řekl Novinkám mluvčí pošty Matyáš Vitík. Známky nebo další podobné služby nezdražují, dodal.

Pošta nabízí ještě další varianty doručení balíků, které jsou ale proti Balíkovně dražší. Balík do ruky stojí 129 korun a balík na poštu 109 korun, tady ceny zůstanou stejné. Tyto dražší služby slouží pro přepravu například rozměrově větších zásilek.

Během tohoto a příštího roku se má Česká pošta transformovat na státního provozovatele poboček a komerční Balíkovnu s logistickými službami. Vedení pošty i členové vlády ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) připustili, že v Balíkovně by mohl získat menšinový podíl soukromý investor. Tato investice by pomohla ušetřit státu část nákladů na transformaci, které politici odhadují na nejméně čtyři miliardy korun. Zatím ale oficiální jednání o prodeji nezačala.

Pošty nemusejí otevírat každý den, plánuje ministerstvo

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám