Hlavní obsah

Bakala vozí nebezpečný fosfor v nevhodných vagónech, ministr mu dal výjimku

Právo, jn

Firma AWT, kterou ovládá podnikatel Zdeněk Bakala, přepravuje po železnici do břeclavské Fosfy vysoce hořlavý bílý fosfor. Vozí jej ve vagónech nesplňujících normy pro tak nebezpečnou přepravu. Přesto na to dostala letos v létě od ministra dopravy Antonína Prachaře (ANO) další výjimku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr dopravy Antonín Prachař

Článek

Na dotaz Práva, proč Prachař výjimku opakovaně udělil, odpověděl v pátek mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák: „Nešlo o žádnou svévoli. Přeprava bílého fosforu se důsledně řídí pravidly pro přepravu nebezpečných věcí, tzv. RID.“

Jak mluvčí upřesnil, výjimka se týká 45 vagónů. Při jejím opětovném udělování vzal Prachař v úvahu, že do 30. června, kdy končila platnost té předchozí, neměla ještě AWT k dispozici nové vozy, které jsou stále ještě ve výrobě.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Tyto vozy, jež budou firmě AWT postupně dodávány, už budou plně vyhovovat přísným pravidlům pro přepravu tohoto materiálu,“ ujišťuje Novák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám