Hlavní obsah

Autoškoly zdražují kurzy na řidičský průkaz pro motorku

Právo, Jiří Novotný

Na silnicích ročně zahynou desítky motorkářů. Připravit je lépe na silniční provoz je cílem vyhlášky ministerstva dopravy (MD), která nabyla účinnosti loni v listopadu. Problémem je, že v důsledku větších nároků na výcvik musí autoškoly zdražovat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Zatímco před platností této vyhlášky stál ve slušné autoškole výcvik adeptů řidičáku na skupinu A v průměru 8000 korun, teď nám náklady enormně stouply,“ řekl Právu ředitel jedné z autoškol v Praze 10 Ivan Thelen. „Předpokládaná cena výcviku při dodržení stanovené učební osnovy se tak bude pohybovat mezi 20 až 25 tisíci korun,“ dodal.

Dělat si řidičák na motorku dosud do autoškol chodili převážně mladí do dvaceti let věku. Teď se jim vzhledem k drahotě kurzu vyplatí udělat si raději rovnou řidičský průkaz skupiny B na auto, jehož cena se nemění a bude se i letos pohybovat kolem 10 tisíc.

Žáku, který získá řidičský průkaz skupiny B, jsou automaticky přiznávány skupiny AM (na motorku do 50 ccm) a A1 (na motocykl o obsahu do 125 ccm s automatickou převodovkou).

Velmi tvrdá zkouška

„Absurdní přitom je, že žák na motorce neabsolvuje ani jedinou výcvikovou hodinu a nemusí umět jezdit ani na kole,“ uvedl Thelen. Naopak ti, kteří řidičák skupiny B nemají nebo si chtějí pořídit silnější motocykl, musejí počítat s tím, že budou muset projít velmi náročnou zkouškou.

Do loňského listopadu absolvoval žák autoškoly zkušební jízdu v provozu se zkušebním komisařem za zády. Teď musí podle nové vyhlášky absolvovat slalom mezi kužely, dokázat se vyhnout překážce při počáteční rychlosti nejméně 50 km/h a zvládnout při této rychlosti i nouzové brzdění na stanovenou vzdálenost. Druhou část zkoušky pak absolvuje v provozu samostatně, komisař za ním pojede v doprovodném vozidle.

„Kdo bude právně odpovědný za případnou nehodu tohoto adepta?“ ptá se Thelen. Podle něj tak žáci autoškol budou muset podepisovat prohlášení, že sami odpovídají za případnou nehodu, a nechat se pojistit. Problémem také je, že nová vyhláška zvýšila nároky na žáky, ale nadále jim ukládá absolvovat povinně na motorce jen 13 výukových hodin.

MD asi počítá s tím, že většina žáků si připlatí jízdy navíc. Poplatek za hodinu jízdy je ale kolem 500 korun. „Spíš se dá předpokládat, že adepti řidičáku na motorku budou raději jezdit na černo, aby se na zkoušku připravili i bez plateb navíc. Úrazů tedy spíše přibude,“ řekl Ivo Křišťan z autoškoly v pražských Vršovicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám