Hlavní obsah

Automobilový průmysl v Česku hlásí oživení, tržby loni stouply na 705 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Tržby tuzemských automobilek a jejich dodavatelů loni vzrostly o 16 procent na 705 miliard korun. To odpovídá 21 procentům celkových tržeb průmyslu ČR. Na autosalonu v Brně to oznámilo Sdružení automobilového průmyslu.

Článek

Tuzemští výrobci loni vyvezli automobily a díly za 555,7 miliardy korun, což představuje meziroční růst o téměř 17 procent. Více než čtyři pětiny vývozu směřovaly do zemí EU. Automobilky zajišťují 22 procent celkového exportu ČR.

Podle prezidenta sdružení Martina Jahna téměř všechny výrobní segmenty českého automobilového průmyslu hlásí výrazné oživení produkce a obchodu. V České republice se v roce 2010 vyrobilo poprvé v historii více než jeden milión vozů.

Nadprůměrný plat

Oživení se promítlo i v dodavatelském průmyslu. Tržby za dodávky dílů stouply o 16 procent na 279 miliard korun.

Firmy loni zaměstnávaly 106 700 lidí, což je zhruba stejně jako v předchozím roce. Celkově v odvětví podle odhadu sdružení pracovalo kolem 145 000 lidí. Průměrná měsíční mzda v oboru loni stoupla o šest procent na 27 821 korun měsíčně, a byla tak 16 procent nad celostátním průměrem.

Reklama

Výběr článků

Načítám