Hlavní obsah

Automobilky Fiat a GM vyřeší své spory zřejmě před soudem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MILÁN

Italská skupina Fiat, která vlastní i stejnojmennou automobilku a americká společnost General Motors se zatím nedohodly na uplatnění nákupní opce. Fiat má v ruce nezvyklou smlouvu, která umožňuje donutit General Motors, aby Fiat koupila. GM přitom o automobilku nestojí, protože je ztrátová a zadlužená.

Foto: archiv města Bohumína

Informační leták o rizicích chemické havárie.

Článek

Termín pro urovnání sporu ohledně opce vypršel v úterý. Obě společnosti se měly dohodnout, zda GM Fiatu zaplatí "výkupné", aby Fiat opci neuplatnil. Fiat by ale musel dostat částku, která by pro něj byla výhodná, aby se vzdal podílu GM na restrukturalizaci firmy a mohl ji rozjet sám. Částka by se mohla dostat až na dvě miliardy eur. 

"Přes snahy o vyřešení sporu ohledně zbývajících průmyslových a finančních problémů v rámci partnerství nebylo dosaženo dohody," uvedla  společnost Fiat.

GM tvrdí, že Fiat od doby uzavření smlouvy firmu výrazně změnil a opce tím ztratila platnost. Soud v New Yorku tak bude řešit, jak moc má restrukturalizace vliv na platnost opce.

Prodejní opce Fiatu je součástí smlouvy z roku 2000, kdy společnost GM koupila 20 procent akcií Fiat Auto a za to dala Italům asi šest procent akcií svého podniku. Součástí partnerství jsou i společné podniky na nákup dílů a vývoj motorů.

Reklama

Související témata:

Související články

Stávka zastavila výrobu v italském Fiatu

Stávková blokáda jihoitalského závodu skupiny Fiat v pondělí zastavila téměř celou produkci automobilů Fiat a Alfa Romeo. Automobilce docházejí díly potřebné...

Výběr článků

Načítám