Hlavní obsah

Automobilka Saab zřejmě spěje k bankrotu

Stockholm

Švédský soud zamítl žádost zadlužené automobilky Saab o ochranu před věřiteli a vyjádřil pochybnosti o možnosti firmy získat nové peníze k přežití. Jeho rozhodnutí posunuje automobilku směrem k bankrotu. Uvedla to agentura Reuters.

Článek

Soud v okrese Vanersborg uvedl, že je nejasné, jak si Saab chce zajistit další financování a pokračovat v provozu. Vzal na vědomí, že firma čeká, až čínské úřady schválí dvěma čínským firmám investici do Saabu. Konstatoval ale, že „je nejasné, zda – a když, tak kdy – čínská místa tyto dohody schválí“.

Saab požádal o soudní ochranu před věřiteli ve středu, aby v klidu prošel restrukturalizací a počkal si na nové peníze. [celá zpráva]

Odboráři podají konkurzní návrh

Nizozemská firma Swedish Automobile, která od loňska Saab vlastní, uzavřela v červnu dohody o dlouhodobém financování Saabu s čínskými společnostmi Zhejiang Youngman Lotus Automobile a Pangda Automobile Trade.

Peking však zatím těmto firmám nedal potřebné povolení k investici a podle pozorovatelů má ohledně Saabu jiné záměry.

Odborový svaz IF Metall v reakci na rozhodnutí soudu uvedl, že v příštích dnech zřejmě podá na Saab konkurzní návrh. „Pokud společnost nenajde řešení nebo nevyhlásí konkurz sama, budeme to zřejmě muset v příštích dnech udělat," sdělil šéf svazu Stefan Lofven.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám