Hlavní obsah

Švédská automobilka Saab balancuje na hraně, požádá o ochranu před věřiteli

Stockholm

Švédská automobilka Saab požádá o soudní ochranu před věřiteli. Firma, která nemá už řadu měsíců peníze na provoz, se chce podrobit reorganizaci a získat nové finance. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na nizozemskou firmu Swedish Automobile, která je vlastníkem Saabu.

Článek

Výroba v závodech Saabu je od dubna prakticky nepřetržitě zastavena, protože dodavatelé přerušili dodávky kvůli nezaplaceným účtům. V srpnu Saab nezaplatil ani mzdy zaměstnancům. Švédská média o tom, že Saab se chystá požádat o soudní ochranu před věřiteli, informovala už minulý měsíc.

Saab nyní požádá u švédského soudu o jmenování správce, s nímž bude vedení Swedish Automobile spolupracovat na reorganizaci podniku. Saab sdělil, že předloží plán reorganizace věřitelům do tří týdnů od jeho předání švédskému soudu.

Čínská spása?

Swedish Automobile letos uzavřela dohody o dlouhodobějším financování Saabu s čínskými společnostmi Zhejiang Youngman Lotus Automobile a Pangda. Čínští investoři by tím získali ve Swedish Automobile většinu.

Už jednou utekl Saab hrobníkovi z lopaty, to když ho loni koupil Swedish Automobile, tehdy ještě pod jménem Spyker Cars, od americké automobilky General Motors (GM) za 400 miliónů dolarů (asi sedm miliard korun). GM totiž hodlal u ztrátového Saabu postupně ukončit činnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám