Hlavní obsah

Austrálie razantně srazila úroky, tamní ekonomika zpomaluje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Australská centrální banka v úterý překvapivě výrazně snížila základní úroky. Hlavní hotovostní sazba klesla o půl procentního bodu na 3,75 procenta a je nejníže od konce roku 2009. Na trhu se s poklesem sice počítalo, ale pouze s polovičním. Australská ekonomika zvolňuje růst a slabší je také inflace. Australané sazby naposledy snížili koncem loňského roku.

Článek

Australská ekonomika se s globální finanční krizí vypořádala mnohem lépe než Evropa či Spojené státy. Částečně za to vděčí relativní blízkosti Číny, kam vyváží nerostné suroviny. Tento sektor teď v Austrálii zažívá i nebývalý rozmach. V propadu je ale realitní trh.

Statistický úřad minulý týden oznámil, že míra inflace v březnu činila 1,6 procenta. To je citelné zpomalení tempa růstu cen, protože ještě o rok dříve roční inflace činila 3,1 procenta. Centrální banka chce mít inflaci v pásmu od dvou do tří procent, očekává ale, že pod tímto cílem bude možná ještě dva roky.

Vzhledem k tomu, že slabá inflace nechává otevřené dveře pro další snížení sazeb, investoři se vrhli na nákup dluhopisů. Jejich výnosy tak zamířily prudce dolů, v případě desetiletého státního dluhopisu klesly až na 3,55 procenta. Tak nízko byly naposledy před 60 lety, tedy začátkem 50. let minulého století. Výrazně oslabil také australský dolar.

Výběr článků

Načítám