Hlavní obsah

Audi za manipulace s emisemi zaplatí 20 miliard. Zatřese to s celým koncernem VW

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá automobilka Audi z koncernu Volkswagen zaplatí za manipulace s emisními testy u dieselových vozů 800 miliónů eur (20,64 miliardy korun). Informoval o tom server listu Frankfurter Allgemeine Zeitung. Soudní řízení vedené druhým mnichovským státním zastupitelstvím tak končí poté, co automobilka v úterý oznámila, že pokutu přijala.

Foto: Lukas Barth, Reuters

Centrála automobilky Audi v Ingolstadtu

Článek

„Společnost Audi tím přijímá svoji odpovědnost za nastalé porušení dozorčí povinnosti,“ uvedla automobilka v prohlášení. Mateřský koncern Volkswagen zároveň v úterý upozornil, že pokuta pro Audi bezprostředně dopadne na jeho finanční výsledky.

Vyšetřování se týkalo šestiválcových a osmiválcových dieselových motorů s rokem výroby 2004 a vyšším. Vyšetřovatelé automobilce dále vyčítali, že v těchto dvou typech motorů vyvinutých Volkswagenem byl zabudován software, který při testech tlumil vypouštění škodlivých látek.

I nadále podle mluvčího státního zastupitelství pokračuje řízení proti dvaceti obviněným osobám. Ve vazbě je bývalý šéf Audi Rupert Stadler. Podle vyšetřovatelů Stadler věděl, že k manipulacím s měřením emisí uhlíkových plynů nedocházelo jen v USA, což se tou dobou vyšetřovalo, ale i v Evropě. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám