Hlavní obsah

ArcelorMittal Ostrava musí opustit dalších 300 lidí, propouští i Evraz

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Hutní firma ArcelorMittal Ostrava (AMO), která už letos kvůli dopadům ekonomické krize propustila téměř tisíc lidí, chce v nejbližších měsících snížit počet zaměstnanců o dalších 300. Právu to potvrdil odborový předák Roman Bečica. Největší tuzemská ocelářská firma má nyní 6600 zaměstnanců.

Článek

AMO připravuje program dobrovolných odchodů zaměstnanců. Tři stovky lidí by měly z podniku odejít postupně od srpna do poloviny října. Odbory, jak řekl Bečica, se snižováním zaměstnanosti zásadně nesouhlasí.

„Nicméně, pokud už k tomu má dojít, chceme pro odcházející zaměstnance vyjednat co nejlepší podmínky,“ doplnil.

První kolo vyjednávání mezi zástupci vedení a odborů firmy se podle něj uskutečnilo dnes dopoledne. „Zatím jsme se na výši odstupného nedohodli, ve vyjednávání budeme pokračovat v polovině týdne,“ doplnil Bečica.

Podle tiskové mluvčí AMO Věry Breiové je firma nucena přistoupit ke snížení počtu zaměstnanců „vzhledem k trvajícím dopadům ekonomické krize a absenci jakýchkoli známek dlouhodobého zlepšení“.

Potvrdila, že program dobrovolných odchodů se bude týkat zhruba 300 zaměstnanců. „Tedy necelých 5 procent z celkového počtu 6600 zaměstnanců,“ zdůraznila. Snížení bude podle ní zaměřeno hlavně na oblast technickohospodářských pracovníků a pracovníků podpory výroby.

Není jiná možnost

Vedení AMO podle personálního ředitele Ctirada Lolka doufalo, že k tomuto kroku nebude muset přistoupit. „Po několik měsíců jsme dělali mnohá opatření, abychom zabránili nutnosti dalších odchodů našich zaměstnanců,“ uvedl a připomněl, že od ledna zůstávalo denně v průměru několik set zaměstnanců doma s náhradou mzdy ve výši 70 procent.

„Bohužel nelze očekávat, že by se situace v průběhu několika málo let vrátila na úroveň doby před krizí. K tomu, abychom se dlouhodobě vyrovnali s dopady současné ekonomické situace, nemáme jinou možnost, než přijmout toto opatření,“ vysvětlil Lolek.

Jak dále uvedl, podmínky, které budou zaměstnancům při odchodu nabídnuty, budou stanoveny po vzájemné dohodě s odbory. Odcházejícím lidem bude rovněž k dispozici firemní Centrum pomoci. „Naši odborníci pomohou odcházejícím sepsat životopisy a motivační dopisy, poradí jim, jak a kde si hledat další uplatnění, připraven je i psycholog," dodal Lolek.

Společnost AMO už letos snížila personální stav o 950 lidí. Zaměstnancům při dobrovolných odchodech firma vyplácela odstupné ve výši 11 až 20násobku jejich průměrného platu v závislosti na počtu odpracovaných let.

Podnik v první polovině roku vyráběl v průměru na 35 až 40 procent svých kapacit. V červenci se situace mírně zlepšila, takže výrobní kapacity jsou nyní podle Breiové vytíženy v průměru z 50 procent.

Propouštět bude i Evraz Vítkovice Steel

O takřka dvanáct procent sníží už k 1. srpnu počet zaměstnanců také ostravská hutní firma Evraz Vítkovice Steel (EVS). Do konce července propustí zhruba 170 ze současných 1433 zaměstnanců.

Právu to potvrdil mluvčí firmy Jaromír Krišica. „V naprosté většině tito zaměstnanci odejdou dohodou,“ doplnil. Jak uvedl, v souvislosti s pokračováním hospodářské recese pokračuje i celosvětová nedostatečná poptávka po válcovaných výrobcích z oceli. Výrobní střediska EVS podle něj pracují na zhruba 40 až 50 procent své výrobní kapacity.

„To je údaj, který je podobný situaci i u dalších výrobců válcovaných výrobků z oceli v Evropě. Mimo dlouhodobého snížení poptávek po těchto výrobcích se dramaticky snížila i cena výrobků na trhu,“ konstatoval.

Podle Krišici firma letos zavedla opatření vedoucí ke zvýšení efektivity výroby, například tzv. cyklování, kdy jsou přijaté zakázky zpracovány za maximálního potenciálu výrobního střediska, které je poté utlumeno do přijetí další zakázky a část zaměstnanců, která se nepodílí na údržbě provozu, je doma s 80 procenty mzdy nebo čerpá řádnou dovolenou.

Přes veškerá úsporná opatření je však podle něj vedení společnosti nuceno přistoupit ke snížení počtu zaměstnanců.

Odcházející zaměstnanci EVS podle Krišici získají mimo standardní zákonné odstupné i zvýšené odstupné vyplývající z ustanovení kolektivní smlouvy. Jeho výši však neupřesnil. „Někteří odcházející zaměstnanci mohou podle odpracovaných let dostat i 18násobek průměrného platu,“ řekl Právu odborový předák EVS Rostislav Fromelius.

Reklama

Výběr článků

Načítám