Hlavní obsah

Americké burzy zaznamenaly další propad. O čtyři procenta

Novinky, bož

Americké burzy ve čtvrtek zaznamenaly další propad. Indexy Nasdaq, Dow Jones a S&P 500 klesly zhruba o čtyři procenta. V pátek ráno padaly i klíčové indexy v Asii. Americké akcie prudce poklesly již v pondělí, kdy na tamních burzách došlo k největšímu výprodeji akcií od srpna 2011. V následujících dvou dnech se zdálo, že se burzy vzpamatovaly.

Foto: David Ryneš, Novinky

Dow Jonesův index

Článek

Index elektronického burzovního trhu Nasdaq zaznamenal pokles o 3,9 procenta na 6777,16 bodu. Nejznámější Dow Jonesův index, sestávající z akcií třiceti největších a nejobchodovanějších společností, ve čtvrtek klesl o 4,15 procenta, tedy více než tisícovku bodů, a uzavřel na 23 860,46 bodu.

Širší index S 500, který zahrnuje akcie 505 společností, ztratil 3,75 procenta a poklesl na 2581 bodů. Spadl tak o desetinu ze svých lednových maxim, což je podle deníku Financial Times typický příklad korekce.

Ta současná navíc podle listu vyvolává obavy o budoucnost dlouhodobého býčího trhu spekulujícího na nárůst cen cenných papírů, který se vyvinul po krizi v roce 2008.

V pátek ráno padaly i klíčové indexy v Asii, které tak vymazaly většinu zisků z předchozích dvou dnů obchodování. Hongkongský index Hang Seng klesl o 3,6 procenta. Japonský akciový index Nikkei 225 se pak snížil o 2,32 procenta na 21 382,62 bodů.

Při pondělním propadu amerických akcií se o hovořilo o obavách investorů z negativních dopadů růstu inflace a úrokových sazeb, které vyvolal nástup nového šéfa centrální banky Fed. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám