Hlavní obsah

Amazon nepřevezme výrobce vysavačů iRobot, ten se chystá propouštět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký internetový obchod Amazon se rozhodl upustit od plánovaného převzetí výrobce robotických vysavačů iRobot za 1,4 miliardy dolarů (32 miliard Kč). Firmy Amazon a iRobot v pondělí ve společném prohlášení oznámily, že se dohodly na zrušení transakce kvůli odporu ze strany regulačních orgánů v Evropské unii.

Foto: Profimedia.cz

Firma iRobot vyrábí vysavače Roomba

Článek

Amazon dohodu o převzetí firmy iRobot, která vyrábí vysavače Roomba, ohlásil v roce 2022. Evropská komise loni v listopadu uvedla, že podle jejího předběžného názoru by převzetí firmy iRobot mohlo omezit hospodářskou soutěž na trhu s robotickými vysavači.

„Je pro nás zklamáním, že se převzetí firmy iRobot Amazonem nemůže uskutečnit,“ uvedl viceprezident Amazonu David Zapolsky, který má na starosti právní záležitosti. „Přehnané a nepřiměřené regulační překážky odrazují podnikatele, kteří by měli mít možnost považovat akvizice za jednu z cest k úspěchu. A to poškozuje spotřebitele i konkurenci, tedy ty, jež se regulátoři podle svých slov snaží chránit,“ dodal.

Zklamání ve společném prohlášení vyjádřil rovněž zakladatel společnosti iRobot Colin Angle. Akcie firmy iRobot na zprávu o zrušení transakce reagovaly výrazným poklesem. Společnost iRobot oznámila, že nyní provede restrukturalizaci svých aktivit, jejíž součástí bude zrušení 350 pracovních míst. To odpovídá téměř třetině celkové pracovní síly podniku.

Exmanželka Bezose prodala akcie Amazonu za 10 miliard dolarů

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám