Hlavní obsah

Akcie Unipetrolu vylétly vzhůru

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Akcie Unipetrolu po jednodenní přestávce v obchodování výrazně zpevnily po očekávání, že holding získá polská společnost PKN Orlen a odkoupí akcie za cenu značně vyšší, než byl dosavadní kurs. PKN Orlen podal v pátek závaznou nabídku na koupi státního podílu v Unipetrolu jako jediný zájemce a nabídl 13,05 miliardy korun.

Foto: Petra Machová
Článek

Hypotetická minimální cena v odkupu odpovídající 85 procentům privatizační ceny je 84,12 Kč na akcii, upozornil Milan Procházka z Patria Finance. V úterý český petrochemický holding zpevnil o 14,59 procenta na 79,24 Kč s velkým objemem obchodů.

Pražská burza i RM-Systém ve středu opět přeruší s touto emisí obchodování. Oba trhy poukazují na jednání vlády o privatizaci Unipetrolu, která s největší pravděpodobností rozhodne o vítězi veřejného výběrového řízení na získání většiny v Unipetrolu.

V úterních obchodech zpevnily všechny tituly ve SPAD s výjimkou Philip Morris. Dařilo se zejména Komerční bance, která posílila o 1,87 procenta na 3263 Kč. V závěru seance vylétl vzhůru také kurs akcií Erste Bank, která zpevnila o 0,66 procenta na 4126 Kč. Index PX 50 vzrostl o 1,11 procenta na 844,2 bodu.

Po oslabení Evropa opět rostla

Evropské burzy po celý den oslabovaly, ale po otevření trhů za Atlantikem se rychle přizpůsobily jejich růstu. Nálada amerických spotřebitelů se v dubnu díky oživení trhu práce překvapivě zlepšila. Index spotřebitelské důvěry stoupl na 92,9 bodu z březnových 88,5 bodu, oznámil výzkumná organizace Conference Board.

Investoři ale se znepokojením sledovali opětné oslabení dolaru, což neprospívá evropským exportérům. Kromě devizových kursů jsou pro podniky velmi důležité i úrokové sazby. Očekávané zvýšení amerických úroků je na evropské straně Atlantiku doprovázeno opakovaným voláním po nižších sazbách. Pokud by se ale ECB rozhodla snížit sazby, zúžil by se úrokový diferenciál mezi USA a zeměmi EMU, a to by podle expertů mělo dolaru pomoci v růstu.

Rozhodování Evropské centrální banky může ovlivnit zpráva, podle které šest předních německých hospodářských institutů snížilo odhad růstu největší evropské ekonomiky pro letošní rok na 1,5 procenta z předchozích 1,7 procenta. V příštím roce by se měl hrubý domácí produkt Německa podle úterní společné pololetní zprávy institutů zvýšit rovněž o 1,5 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám