Hlavní obsah

Akcie nesly pohádkově, dluhopisy ztratily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podílové fondy loni podle indexu českého investora CII750, který sestavuje společnost Fincentrum & Swiss Life Select, dosáhly v průměru kladného zisku přesahujícího sedm procent. Na daném výsledku se podílí zastoupení jak úspěšných progresivních fondů, tak ale i těch dluhopisových, které jsou letos celosvětově pod extrémním tlakem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Burzovní palác v Praze

Článek

„Lepší výsledky předvedly akciové fondy, naopak dluhopisové fondy v průměru ztratily více než dvě procenta. U obou typů fondů přitom vidíme výrazné rozptyly. Některým investorům pak v nepřehledné proměnlivé situaci pomohly fondy smíšené a tzv. fondy fondů,“ uvedl analytik Fincentrum & Swiss Life Selectu Richard Bechník.

Banky stále aktivněji oslovují své klienty, aby část úspor přesunuli do investičních fondů

„Naštěstí se také přizpůsobilo chování velké části investorů, když v průběhu roku opouštěli dluhopisové fondy ve prospěch akciových a nemovitostních fondů,“ dodal.

PŘEHLEDNĚ: Jak rostly v roce 2021 akcie na burzách

Ekonomika

Nejhorší výkonnost za celý rok předvedly fondy zaměřené na asijské akcie, především čínské, či Latinskou Ameriku. Dané fondy se propadly až do ztrát přesahujících 20 procent. Čínské akcie se totiž potýkají s odlivem investorů kvůli hrozbě striktní regulace ze strany čínské vlády.

V rámci asijských rozvíjejících se trhů pak tvořila výjimku Indie, která se oklepala z těžkých covidových dopadů, což se promítlo i do slušných zisků fondů.

TOP 3 v Česku: ČEZ, Erste, KB

Pražská burza za celý loňský rok vzrostla bezmála o 39 procent, přičemž akcie ČEZ a Erste Bank zhodnotily o více než 60 % a Komerční banka (KB) posílila o 41 procent.

„Pražská burza předvedla letos výkon, který tu nebyl šestnáct let. Od začátku roku 2021 se její cena katapultovala o vysokých +38,8 %. To je ale jen kapitálový zisk. Spolu s dividendami, tzv. celkový výnos (kapitálový + dividendový), je to dokonce +45,3 %,“ shrnul Bohumil Trampota z Komerční banky.

Ministerstvo financí pozastavilo vydávání Dluhopisů Republiky

Ekonomika

Americký S vzrostl o 29 procent, Nasdaq o 23 procent. „Z konkrétních titulů se dařilo akciím Microsoftu, kde byl nárůst o 52 procent, a Applu – o 35 procent. Akcie Alphabetu vzrostly o 68 procent. Bylo také dobré v ČR vsadit na nemovitosti. Stavební pozemky vzrostly o bezmála 20 procent, ceny bytů o více než deset procent,“ řekl Právu investor Vladimír Brůna.

Kovy stojatou vodou

Drahé kovy loni zlevnily, cena zlata klesla o sedm procent, stříbra o 15 procent. Podle Brůny jsou sice „stojatou vodou“, ale řada investorů je pořizuje jako železnou zásobu právě v době, kdy jejich ceny klesají.

Při prvním předloňském nástupu covidu krátkodobě jejich cena razantně vzrostla. Cenu stříbra tlačí dolů zejména to, že je na trzích uzavíráno velké množství kontraktů na „papírové“ stříbro, na investiční certifikáty, což dělá nákup fyzického stříbra, zejména mincí, atraktivnějším.

Káva bude zdražovat ještě několik let

Ekonomika

S tím, jak se roztočila inflace, banky stále aktivněji oslovují své klienty, aby část úspor přesunuli do bankovních investičních fondů. Zaměřují se například na infrastrukturu, investice do technologií, vody a životního prostředí, na potravinářství, medicínu, cílí na investice související se stárnutím populace.

V závislosti na tom, zda jde o konzervativní, vybalancovaný nebo progresivní fond, a také na délce investičního horizontu nabízejí zhodnocení kolem dvou až osmi, deseti procent ročně. Větší jistota rovná se menší zhodnocení a naopak větší risk může přinést větší výnos nebo také ne. V nějakém okamžiku ale může přijít i u vybalancovaného fondu několikaprocentní ztráta, která se obvykle srovná časem.

Například Komerční banka teď nabízí klientům spořicí podúčet se zhodnocením vkladu čtyři procenta ročně. Ale podmiňuje to tím, že klient dá buď jednorázově, nebo formou měsíčních plateb část svých úspor, resp. příjmů právě do některého z investičních portfolií banky.

Češi v pandemii ušetřili. V inflaci hledají, jak peníze investovat

Ekonomika

Ze spořicího účtu může ­klient vložené peníze vybrat převodem ihned (ne ale vybírat z bankomatu). Peníze investované do fondů banky může mít na běžném účtu do pěti pracovních dnů.

Jak si vedlo penzijní spoření

Celkem 14 ze 34 účastnických fondů penzijního spoření mělo za loňský rok záporný výnos. Inflaci porazilo 13 fondů, reálné zhodnocení přinesly fondy dynamické či vyvážené, tedy ty, které investují do akcií.

Ti, kdo mají peníze v konzervativních nebo dluhopisových účastnických fondech, skončili většinou v minusu. Vyplývá to z analýzy portálu Peníze.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám