Hlavní obsah

Akcie KB postihl výběr zisků

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České akcie zahájily nový týden velkým výběrem zisků. Investoři se zaměřili na tituly, které v posledních dnech značně posílily. Korekce postihla především cenné papíry Komerční banky, Erste Bank a Philip Morris. Rozhodnutí investorů mohla podpořit také komplikující se situace na domácí politické scéně, uvedl Jan Langmajer z Atlantiku FT. Podobný vývoj čeká i v příštích dnech.

Foto: BHC Most

Mistrovství ČR – billiard-hockey šprtec

Článek

Naprostou většinu objemu obchodů s akciemi ve SPAD tvořily akcie KB, které oslabily o 2,92 procenta na 2930 Kč, Erste o 1,89 procenta na 4149 Kč a Philip Morris o 2,24 procenta na 16 345 Kč. Ostatní přední tituly ztratily již méně.

Index PX 50 klesl o 1,16 procenta na 797,9 bodu.

Patrik Komárek z makléřské firmy Cyrrus předpovídá růst u ČEZ a Českého Telecomu. Telekomunikační gigant by měl podle něj na své valné hromadě tento týden schválit výplatu dividendy 17 Kč na akcii, rozhodný den může být 9. červenec.

Evropa

Evropské akcie během dne zaznamenaly mírné zisky, odpoledne se však trh reagoval na zákmity indexů amerických burz a přechodně oslabil.

Deutsche Post snížila cenu pro primární nabídku akcií bankovní divize Postbank na 28 až 32 eur za akcii z původních 31,5 až 36,5 eura za akcii. Vyhověla tak výzvám investorů, kteří považovali původní cenu za příliš vysokou. Současně uvedla, že omezí počet nabídnutých akcií o třetinu a prodlouží jejich uvedení na trh o několik dní. Akcie Postbank se měly začít na německé burze prodávat již v pondělí, Deutsche Post se však rozhodla odložit tento krok až na středu. Investoři by tak měli mít více času na posouzení nové nabídky. Akcie Deutsche Post v pondělí posílily o 3,6 procenta.

Dařilo se také výrobcům polovodičů, nizozemský ASML zpevnil o dvě procenta, německý Infineon o jedno procento. Lepší náhled na celý sektor přinesla analýza investiční banky J.P. Morgan, která předvídá lepší výsledky hospodaření vedoucí světové firmy Intel ve druhém čtvrtletí.

Akcie rakouské telekomunikační firmy Telekom Austria vyskočily o 8 procent po informaci jednoho z vídeňských litsů, že jí chce koupit švýcarský Swisscom.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám