Hlavní obsah

Airbus hrozí odchodem z Británie v případě tvrdého brexitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropský výrobce letadel Airbus ve čtvrtek varoval, že může svou výrobu křídel přesunout z Británie, pokud země odejde z Evropské unie bez dohody. Společnost v Británii zaměstnává 14 tisíc lidí.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Zisk zasáhly problémy s dodávkou motorů pro letouny Airbus A320neo

Článek

„V případě brexitu bez dohody budeme muset učinit pro Británii potenciálně velmi škodlivé rozhodnutí," prohlásil šéf společnosti Tom Enders.

„Neposlouchejte šílené zastánce brexitu, kteří tvrdí, že protože tu máme velké továrny, tak tu zůstaneme navždy. Tak to není,” uvedl německý manažer ve videu publikovaném na stránkách firmy.

Dodal, že Airbus sice nemůže okamžitě přesunout velké továrny z Británie do jiných částí světa, společnost by ale mohla být nucena přehodnotit budoucí investice v případě, že by nastal brexit bez dohody. „Je tu spousta zemí, které by velice rády vyráběly křídla pro Airbus,” pohrozil Enders.

Brexit podle něj hrozí zničit století vývoje založeného na vzdělání, výzkumu a lidském kapitálu, řekl v dosud nejostřejším varování. Nejistotu kolem brexitu označil za „ostudu”, která nedovoluje podnikatelům plánovat.

Británie by měla EU opustit letos 29. března, zatím však nemá s EU „rozvodovou” smlouvu upravující vzájemné vztahy po tomto datu. Text vyjednaný britskou vládou tamní poslanci odmítli. Pokud nedojde k dohodě, přijde tvrdý brexit. Británie unii opouští na základě výsledků referenda z roku 2016, v němž se těsná většina (51,9 pct) lidí vyslovila pro odchod z unie.

Airbus možný odchod kvůli brexitu naznačil již dříve, vzápětí se ale objevily hlasy, které možný přesun výroby z Británie zpochybnili. Tvrdí, že hlavní závod na výrobu křídel v Broughtonu pracuje efektivně a za plus označují i slabou libru, píše agentura Reuters.

Británie by měla opustit EU letos 29. března. Kvůli nejistotě, která v souvislosti s tím panuje, řada nadnárodních firem stěhuje své ústředí z Londýna do evropských metropolí, tento týden se tak rozhodla například Sony. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Petříček: Brexit by se mohl o týdny odložit

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) míní, že by se odchod Velké Británie z EU mohl posunout o několik týdnů. Prozatím se počítá s termínem 29. března,...

Výběr článků

Načítám