Hlavní obsah

Airbus dostal povolení k sériové výrobě modelu A350

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ/LONDÝN

Dozorčí rada skupiny EADS, jehož je dceřinnou společností Airbus, ve čtvrtek schválila uvedení nového modelu A350 na trh. Ten bude konkurovat chystanému modelu Boeing 787 Dreamliner. To ještě vyostří už tak dost napjatý konkurenční boj mezi Airbusem a Boeingem.

Článek

Model A350 bude mít motory britského strojírenského koncernu Rolls-Royce Plc. Ty se ale začnou do Airbusů dodávat až od poloviny roku 2011, do té doby budou stroje vybaveny novou generací motorů GEnx 1A od General Electric.

Model A350 bude přímou konkurencí Boeingu 878 Dreamliner. Nový Airbus bude vyráběn ve dvou verzích a měl by mít nižší spotřebu a delší dolet něž jeho konkurenti, slibuje Airbus. Verze A350-800 bude schopna pojmout 253 cestujících a doletí až 16 300 kilometrů. Jeho větší sestra A350-900 uveze až 300 pasažérů při doletu 13 900 kilometrů.

EADS očekává, že do konce roku obdrží kolem dvou set objednávek na nové letadlo. Již nyní si letecké společnosti objednaly 140 těchto strojů. Mezi zájemce o nový model patří Air Europa, Alafco, Kingfisher Airlines, TAM, US Airways či Quatar Airways.

Oficiální spouštění programu na výrobu A350 se čekalo již dříve během roku, ale bránil tomu spor Airbusu s Boeingem o dotace na vývoj nového modelu. V minulém roce totiž USA napadly dohodu o dotacích z roku 1992 a podaly stížnost Světové obchodní organizaci (WTO) na vládní pomoc Airbusu. Evropské unii se zase nezdálo, že Washington zadává vojenské zakázky přímo Boeingu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám