Hlavní obsah

Agentury CzechTrade a CzechTourism čeká stěhování

Agentury CzechTrade a CzechTourism se přestěhují do státní budovy ve Štěpánské ulici v Praze, kde sídlí agentura CzechInvest. Přesun v pondělí schválila vláda, oznámil po jednání kabinetu ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Foto: Profimedia.cz

Agentury CzechTrade a CzechTourism se přestěhují do státní budovy ve Štěpánské ulici v Praze, kde sídlí agentura CzechInvest.

Článek

Projekt do budoucna počítá i se sloučením agentur CzechTrade a CzechInvest, podle Havlíčka to v příštích třech letech bude znamenat úsporu 138 milionů korun.

Hospodářská komora spojení státních agentur v minulých dnech kritizovala. Podle ní pouhé sestěhování agentur bez zásadních změn a důkladného auditu jejich fungování není velkou pomocí pro podnikatele. Vládní materiál podle komory například neřeší roztříštěné řízení podpory zahraničního obchodu tuzemských firem v zahraničí. Havlíček výtky odmítl, vyjádření komory má za „velmi překvapivé“.

Loňský přebytek zahraničního obchodu stoupl na 149 miliard

Ekonomika

Cílem projektu užšího propojení agentur je podle ministra mimo jiné nabídnout podnikatelům služby státních institucí na jednom místě. Havlíček kvůli plánovanému spojení agentur musí připravit návrh novely zákona o podpoře malého a středního podnikání.

CzechInvest má na starosti lákání zahraničních investorů do ČR či pomoc menším českým firmám při hledání partnerů v cizině. CzechTrade pomáhá českým firmám pronikat na zahraniční trhy. Působí v 59 zemích světa.

CzechTourism se zaměřuje na propagaci ČR jako turistické destinace. S agenturou bylo v uplynulých letech spojeno několik afér týkajících se hospodaření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám