Hlavní obsah

Afrika: Zadní dvorek světové ekonomiky zažívá velký boom

Novinky, pst
Aktualizováno

Většina světa se ještě vzpamatovává z velké recese, přesto jedna oblast zažívá ohromný boom. Nejde o Asii s čínským motorem, ale o černou Afriku spojovanou donedávna jen s krvavými občanskými nepokoji, nemocemi a bídou. Oblast, která jakoby žila jen z humanitární pomoci organizované popovými hvězdami, nyní láká investory možnostmi zhodnocení investic.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Policista střeží přístav v africkém Džibuti. Země u Adenského zálivu láká investory.

Článek

"Ve srovnání s neutěšeným stavem ve zbytku světa je africký růst výjimečný," citoval server Daily Beast Gustava Galinda, manažera společnosti Investments Russell. Podle něj je překvapivé, že si ještě hodně lidí v Evropě a Americe neuvědomuje, že v řadě afrických zemí mohou dosáhnout zhodnocení kolem 15 až 20 procent.

Nejcitelnější je to asi v oblasti telekomunikací a především mobilních technologií. Mobilní operátoři odhadují, že letos dosáhne počet zákazníků 761 miliónů. A do roku 2015 jich bude podle odhadů londýnské společnosti Informa Telecoms & Media miliarda.

"Co se děje v podnikání na černém kontinentu, zcela změní vše, co lidé vědí, nebo si mysleli, že věděli o Africe," myslí si Rosa Whitakerová, expertka na obchod a generální ředitelka poradenské skupiny Whitaker.

Rychle rostoucí ekonomiky

Upozorňuje na blednutí stereotypů ve vnímání Afriky i v souvislosti s hospodářskou krizí, která postihla většinu světa. V první dekádě nového století patřilo šest afrických ekonomik k deseti nejrychleji rostoucím na světě. Očekává se, že v roce 2015 jich v první desítce bude už sedm. Například Ghana byla v roce 2011 jednou z nejrychleji rostoucích ekonomik světa, HDP jí narostlo o 13,6 procenta.

Ekonomika ale roste v severní Africe také například v Nigérii nebo Botswaně. Rychle se vyvíjejí ekonomiky v Tanzánii, Mosambiku, nebo Angole. Tedy v zemích, kde nyní neprobíhají žádné celonárodní konflikty.

Afrika však musí často spoléhat na zahraniční investice, rozvoj z „vlastních lidských zdrojů“ často brzdí nemoci - malárie či AIDS.

Do Afriky pronikají Číňané

V souvislosti s Afrikou se také upozorňuje na pronikání Číňanů na trh, který v minulosti tak trochu “patřil” evropským patronům, kteří tyto země v koloniální éře ovládali. Mimo jiné se dálnicím začalo v některých částech Afriky říkat čínská silnice.

Velké americké firmy se snaží do rozjetého vlaku naskočit a například obchodní gigant Walmart dokončil akvizici jihoafrického řetězce Massmart za 2,4 miliardy dolarů a IBM investovala 1,5 miliardy do africké technologické společnosti Bharti Airtel. Kupní síla se odhaduje na bilión dolarů, což je srovnatelné například s Indií. Navíc i dlouhodobé odhady slibují růst příležitostí s dvoumiliardovou populací do roku 2050.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám