Hlavní obsah

Aerolinky letos a příští rok prodělají 3,5 bilionu korun

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ztráta leteckých společností za letošní a příští rok dosáhne podle aktualizované predikce Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu (IATA) celkem 157 miliard USD (3,5 bilionu korun).

Foto: Enrique Calvo, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

IATA tak zhoršila svoji dosavadní prognózu s přihlédnutím k druhé podzimní vlně epidemie nemoci covid-19, s níž souvisí další omezení, která zasáhla velké trhy.

V červnu IATA očekávala, že ztráta za dva roky dosáhne 100 miliard dolarů (2,2 bilionu korun). Aktuálně už jen za letošek počítá se ztrátou 118,5 miliardy dolarů (2,62 bilionu korun). V příštím roce se má ztráta pohybovat kolem 38,7 miliardy dolarů (856 miliard korun).

Boeingy Max se mohou vrátit do vzduchu ještě letos, podle regulátora jsou bezpečné

Ekonomika

Počet přepravených cestujících se letos propadne na 1,8 miliardy (39,8 miliardy korun) z loňských 4,5 miliardy (99,56 miliardy korun), odhadla IATA. V příštím roce se má potom zvýšit na 2,8 miliardy (61,94 miliardy korun).

Odhad počítá s částečným otevřením hranic od poloviny příštího roku, k čemuž má přispět kombinace testování na covid-19 a nasazení vakcíny. Generální ředitel IATA Alexandre de Juniac nicméně upozornil, že případné pozitivní dopady vakcíny na ekonomiku a leteckou přepravu se masivněji neprojeví až do poloviny roku 2021.

IATA sdružuje zhruba 290 leteckých společností, které se na celosvětové letecké přepravě podílejí přibližně 82 procenty. Mezi členy sdružení patří také České aerolinie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám