Hlavní obsah

A je to tady zase. USA naráží na dluhový strop, zbývá měsíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká vláda může přestat být schopná splácet své závazky už na počátku června. Stane se tak v případě, že Kongres neschválí navýšení stávajícího dluhového stropu ve výši 31,4 bilionu dolarů (přes 672 bilionů Kč). V dopise zákonodárcům před tím varovala americká ministryně financí Janet Yellenová.

Foto: Yegor Aleyev, Reuters

Budova Kapitolu, kde sedí obě komory Kongresu.

Článek

„Po přezkoumání nedávných federálních daňových příjmů je náš nejlepší odhad, že nebudeme schopni splnit všechny vládní závazky do začátku června a potenciálně již 1. června,“ cituje Yellenovou web Axios.

Biden svolal lídry Kongresu

Kvůli hrozící fiskální krizi svolal prezident Joe Biden z Demokratické strany na 9. května k jednání čtyři kongresové lídry - předsedu Sněmovny reprezentantů Kevina McCarthyho a šéfa demokratů v dolní komoře Hakeema Jeffriese a za Senát šéfa demokratické většiny Chucka Schumera a republikánské menšiny Mitche McConnella.

Politické bitvy o prodloužení financování jsou předmětem bojů mezi demokraty a republikány opakovaně, přičemž v posledních letech nabraly na intenzitě. Sněmovna reprezentantů s republikánskou většinou aktuálně schválila návrh zvýšení dluhového stropu o 1,5 bilionu dolarů (přes 32 bilionů Kč). Výměnou za to však chtějí škrty v sociálních programech či výdajích na ochranu klimatu, které jsou pro Bidenovu administrativu jednou z priorit.

Scénář, který nikdy nenastal

Demokraté naopak požadují, aby byl dluhový strop zvýšen bez jakýchkoliv podmínek. Poukazují přitom na to, že za vlády republikána Donalda Trumpa se tak stalo třikrát. Nynější republikánský plán tak těžko schválí demokraty ovládaný Senát či podpisem stvrdí prezident Biden.

Takzvaný government shutdown, kdy kvůli včasnému neschválení zákona o federálních výdajích omezí činnost úřady a zavřou muzea či národní parky, nastal v historii USA už desetkrát. USA se však dosud nikdy neocitly ve skutečné platební neschopnosti, kdy by si kvůli dosažení schváleného dluhového stropu už nemohly dále půjčovat a nedokázaly splácet své závazky.

Taková situace by měla velmi vážné dopady na americkou i světovou ekonomiku, federální vláda by přišla o možnost financovat své úřady a agendu včetně sociálních programů a důchodů. Nikdo přitom přesně neví, jak by americké ministerstvo financí takovou situaci řešilo, protože tento scénář nikdy nenastal, podotkla nedávno stanice CNN.

Dluhový strop američtí zákonodárci od roku 1960 navýšili či pozměnili osmasedmdesátkrát.

Foto: Pool, Reuters

Americká ministryně financí Janet Yellenová.

Spojené státy vyčerpaly limit pro zadlužení, hrozí jim fiskální krize

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám