Hlavní obsah

Zvýšení rychlosti na magistrále lidé přivítali víc než otevření Blanky, připustil náměstek Dolínek

Právo, Petr Janiš
Praha

Podle náměstka primátorky pro dopravu Petra Dolínka (ČSSD) si lidé vesměs pochvalují zvýšení rychlosti v části magistrály, k němuž se město odhodlalo před několika týdny. Magistrát chce podle Dolínka v dalších měsících představit celkové dopravní řešení magistrály i jejího okolí. Náměstek se vyjádřil i ke stavu jednání o podobě magistrátní koalice.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Náměstek pražské primátorky a radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Článek

Po části magistrály se smí asi měsíc jezdit rychlostí 80 km/h místo dosavadní padesátky. Kritizuje to Praha 4 a obyvatelé okolí. Bylo to správné opatření?

Překvapil mě pozitivní ohlas občanů, Pražanů i Nepražanů na otevření tunelového komplexu Blanka. Musím říci, že pozitivní ohlas na magistrálu byl ještě násobně vyšší.

Mám samozřejmě pochopení pro lidi, kteří žijí v nejbližším okolí, dohodli jsme se s Technickou správou komunikací, že bude měřit hodnoty. Proběhly zde stavební úpravy. Podle výsledků měření se můžeme k předchozímu omezení vrátit, ale zatím uvolnění beru jako věc danou. I dopravní policie ho chválí, zpomalením vznikaly kolizní situace.

Po otevření tunelů Blanka se předpokládalo zklidnění magistrály. Sešlo z toho tedy?

Zklidnění nastalo na Argentinské, v Praze 7. Ohledně humanizace jsme se minulý týden se zainteresovanými městskými částmi dohodli, že v příštích měsících přijdu s dopravním řešením a úpravami magistrály a jejího okolí v zásadě od Jižní spojky až po výjezd na Prahu 8.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Úseky na kterých se zvýšila rychlost

Institut plánování a rozvoje Prahy přijde s představou, jak z magistrály udělat bulvár tam, kde je to namístě. Důležité je rozmyslet si vliv na nábřeží. Kdybychom neřešili širší kontext, doprava se jen přelije jinam.

Největší dopravní investicí má být metro D. Nemohou ji zabrzdit problémy s výkupy pozemků?

Je třeba udělat vše pro to, aby mohlo být metro D co nejdříve vystavěno. Má to dva velké zádrhele, prvním je skutečně problém s pozemky. Už jsme systém nastavili tak, abychom v nejbližší době začali masivně vykupovat pozemky nebo je jinak smluvně ošetřili. Druhý problém je financování. Musíme ho vyřešit v prvním letošním pololetí.

Jak se to odráží v městské politice? Jednáte s ANO i TOP 09, tedy na obě strany?

Rok a měsíc fungovala koalice ANO, Trojkoalice a ČSSD. Na to, že má ČSSD osm zastupitelů, jsme velmi dobře plnili svůj program. K fatálnímu rozpadu vedla osobní ambice jednoho z členů rady, ten problém se prolíná do současné chvíle.

Řada lidí v různých klubech dává přednost osobním ambicím. Takto ČSSD nehodlá postupovat, proto hovoříme s dalšími kluby napříč celým politickým spektrem. Byli jsme do půli prosince loňského roku velmi aktivní, kdy určitý balík stran neoznámil, že má hlasy pohromadě. Minulý týden se ukázalo, že se projekt nezdařil.

Velmi intenzívně budeme tento týden hovořit se všemi kluby na politické scéně, abychom se pokusili narychlo najít nějaké řešení, které nebude slepencem a bude pokud možno do voleb. V rámci tohoto samozřejmě hovoříme s Trojkoalicí, s TOP 09 a s ODS, také samozřejmě hovoříme i s dalšími stranami, buď s těmi z toho balíku, nebo s dalšími.

Pokoušíme se najít doplnění do seskupení, které máme s ANO, aby to byla stabilní koalice. Nepotřebujeme slepenec, chceme velký funkční balík hlasů, silné subjekty. A ANO je aktuálně nejsilnějším subjektem v zastupitelstvu.

Jaký je ale koaliční potenciál pražského ANO, nesvazuje vás programová dohoda s ním?

Když se nepovedl TOP 09 projekt, z něhož odešel jeden subjekt, je asi nepřijatelné vyzvat ČSSD, aby ho nahradila. Je třeba se podívat na programové průniky a na to, kdo dokáže realizovat zájmy Pražanů.

Snažíme se vyjít vstříc těm, kdo nás nevolili. ANO má s námi řadu průniků. Probíhají jednání o vyřešení Pražských služeb, o svozu odpadu, o Pražské teplárenské, o Libeňském mostu. To jsou všechno kostlivci ve skříni z minula. A ANO je subjekt, který se nebojí je společně s námi řešit. Proto se snažíme k tomu seskupení najít partnera.

Související téma:

Foto: Novinky

BEZ KOMENTÁŘE: V tunelu Blanka se změnila rychlost

Samozřejmě může přijít chvíle, kdy budeme muset přemýšlet o nějakém širším rozložení. Už dříve jsme ostatním stranám nabídli, že prvních pět na pásce ve volbách by mohlo dát dohromady radu, s přímou či nepřímou účastí, aby byla zajištěna velká většina. Nebylo to akceptováno a myslím si, že se nyní někteří kolegové rozcházejí těžce se svým projektem, který si vysnili. Je potřeba nežít ve snech, jít do tvrdé reality.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám