Hlavní obsah

Zvrat v kauze těžby štěrku na Hodonínsku: Studie EIA neplatí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodonín

Zájemce o těžbu štěrku nedaleko Moravského Písku na Hodonínsku přišel o jeden z hlavních dokumentů, na jehož základě usiloval o možnost těžit štěrk. Ministerstvo životního prostředí neprodloužilo platnost studie vlivů na životní prostředí EIA, na které záměr stojí.

Foto: koláž Právo, Právo

Mapa ukazuje polohu místa těžby a prameniště.

Článek

Platnost důležitého dokumentu, na jehož základě společnost žádala o stanovení dobývacího prostoru a o následné povolení těžby, skončila podle zjištění práva 9. března. Den před tímto datem žádal zájemce o prodloužení platnosti dokumentu, konkrétně o dobu následujících pěti let. Stanovisko ministerstva ale bylo nakonec zamítavé.

Studie EIA pochází z roku 2010 a ministerstvo konstatovalo, že v tomto dokumentu není nijak zapracován vliv měnících se klimatických podmínek, především sucha. Právu zamítavé stanovisko potvrdila ministryně životního prostředí Anna Hubáčková. V pátek rozhodnutí doručili těžaři.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Starosta Moravského Písku Leoš Filípek (nezávislý) ukazuje u místa plánované těžby štěrku půl kilometru vzdálená prameniště.

„Jedná se o proces, který jde mimo ministra. Vyřízení žádosti je v gesci Sekce technické ochrany životního prostředí, odboru posuzování vlivů na životní prostředí,“ řekla Hubáčková.

Úředníci ministerstva si k rozhodnutí vyžádali podklady České geologické služby a Českého hydrometeorologického ústavu, na jejich základě dospěli žádosti nevyhověli.

Obec se obrátila na soud

„Je to pro mě nová informace, k nám se ještě nedostala. Tento krok pochopitelně vítáme,“ řekl Právu starosta Moravského Písku Leoš Filípek (nezávislý). Nezávisle na posunu léta se vlekoucího sporu o těžbu region dál pracuje na krocích vyvolaných rozhodnutím o stanovení dobývacího prostoru coby jednoho z dalších zásadních kroků na cestě k povolení těžby.

Beton a štěrk na místě keltského oppida? Projekt na okraji Prahy budí nevoli

Domácí

Poté, co Český báňský úřad (ČBÚ) odmítl argumenty odpůrců těžby a rozhodl o stanovení dobývacího prostoru, čímž firmu přiblížil k vydání povolení těžit štěrk, deklaroval region a vodárenská společnost, že se obrátí na soud. „Žalobu jsme podali v uplynulém týdnu. Nyní je na soudu, aby se s tím vypořádal,“ dodal starosta.

Právník firmy Tomáš Uherek se s rozhodnutím zatím seznamuje a další postup teprve bude řešit. Tvrdí, že na mnoha místech republiky zdroje pitné vody fungují bez problémů i v blízkosti těžby štěrku.

OKD prodlouží těžbu uhlí minimálně do konce roku 2023

Ekonomika

„U Uherského Ostrohu se sedmnáct let řeší, zda nemůže vodárenství ublížit. V důsledku některé důležité dokumenty zastarávají, podstata problému zůstává stejná a nedávno ji formuloval i krajský soud: Veřejným zájmem je jak zásobování obyvatelstva pitnou vodou, tak těžba nerostných surovin, a v rámci projektu u Uherského Ostrohu střet těchto zájmů nehrozí,“ uvedl právník s tím, že v povolovacím procesu chtějí pokračovat.

Skutečností ovšem je, že firma získala kladný posudek EIA až na třetí pokus, když dvakrát řízení sama ukončila před vydáním negativního stanoviska. Kladný posudek vydalo MŽP za éry ministra Brabce poté, co byly z procesu vyloučeny instituce Jihomoravského kraje včetně krajských hygieniků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám