Hlavní obsah

Žumpa na Vltavě. Bavoři si neberou s Českem vůbec žádné servítky

– Řezno

Bavorský deník Mittelbayerische Zeitung hodnotí současné dění na české politické scéně s nekompromisní tvrdostí. V článku s titulkem „Politická žumpa na Vltavě” nazývá české politické praktiky vzorovým příkladem morální bídy postkomunistických států prorostlých korupcí kořenící v nástupu kariéristů k moci na počátku 90. let, mezi které řadí i bývalého premiéra a prezidenta Václava Klause.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nečas ve Sněmovně.

Článek

"Bída postkomunistických států: technokraté obsadili pole politiky. Jde o moc a osobní obohacení, nepotismus, propojování s ekonomickými elitami a vládu korupce. Česko je vzorovým příkladem, i když má ze své první republiky Tomáše Garriguea Masaryka dobré demokratické základy," píše Mittelbayerische Zeitung.

Navázat na ně se podle deníku pokusil po sametové revoluci Václav Havel, všechny idealisty na jeho straně ale odstavili kariéristé jako Václav Klaus.

„Ten jako šéf ODS a premiér vyvolal všechny tyto přízraky, kterých se poté jako prezident nedokázal zbavit. Slovo ,politik‘ se stalo nadávkou," konstatuje regionální list vycházející v Řezně.

Nečase označuje za „politického odchovance radikála Klause" a považuje za nepravděpodobné, že by nevěděl o tom, že ústřední postava nynější aféry, vedoucí premiérova sekretariátu Jana Nagyová „vábí" rebelující poslance na lukrativní posty.

„Klaus musel také jako premiér odstoupit, protože do jeho strany proudily nezákonné peníze. Jako prezident zase ukradl při státní návštěvě v Chile pero. Jelikož byla tato krádež nafilmována, vymluvil se Klaus lží, že to pero dostal jako dar," líčí Mittelbayerische Zeitung bývalého prezidenta.

Ani Zeman není čistý, země ale má šanci

I politická kariéra současného prezidenta je dlážděna skandály, tvrdí list a připomíná kontroverzní privatizaci mosteckých dolů, kvůli níž musel Miloš Zeman ještě před nástupem na Hrad vypovídat i na policii.

„Má česká demokracie ještě šanci?" klade si Mittelbayerische Zeitung otázku a odpovídá: „Ano." „Země má solidní ústavu a navzdory všem politickým vlivům i funkční justici. Co našim sousedům chybí, jsou politici, kteří myslí méně na své obohacování a více na obecný prospěch," uzavírá bavorský list.

The Economist: Kam až klesla politická kultura

Britský týdeník The Economist si všímá toho, jak je možné, že se vůbec vede nějaká debata o tom, zda odměna tří poslanců lukrativními posty za podporu vlády představuje korupci. To podle listu ukazuje, jak hluboko česká politická kultura klesla.

Cituje poslance za ODS Marka Bendu, podle něhož o korupci nejde. „Museli bychom politiku zrušit nebo za posledních 20 let podat stovky, možná stovky tisíc žalob, pokud se počítají obce a regiony," řekl Benda.

Nečasova rezignace nabízí podle The Economist poslancům trochu pohodlnější cestu z krize. Koaliční zákonodárci nebudou nuceni podporovat zdiskreditovaného premiéra v hlasování o důvěře. A vládní strany také mají větší šanci držet se u moci až do konce volebního období.

Má to ovšem háčky. Občanští demokraté musí přijít s kandidátem, který je přijatelný pro koaliční partnery a pro prezidenta, a musí to být někdo, kdo není potřísněn minulými ani nynějšími skandály. A tento nový čistý vůdce musí být s to dát dohromady většinu v rozdělené Sněmovně, napsal týdeník.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám