Hlavní obsah

Přeji vám trochu lidského štěstí, převzal Zeman Nečasovu demisi

Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) předal do rukou prezidenta Miloše Zemana demisi. Byl to jeho poslední krok ve funkci předsedy vlády, na niž se rozhodl rezignovat poté, co policie zadržela a obvinila šéfku jeho kabinetu Janu Nagyovou.

Zeman převzal Nečasovu demisiVideo: Novinky

 
Článek

Nečas dorazil na Pražský hrad krátce před 18.00. Zemanovi demisi předal přesně v 18.03, prezident ji přijal a Nečasovi poděkoval za odvedenou práci.

"Dovolte mi, abych vám závěrem řekl, že jsem si vás vždy vážil, a i když jsme mnohdy měli neshody na témata důležitá i méně důležitá, vždy jsem pozorně naslouchal vašim názorům. Dovolte mi proto, abych vám popřál trochu lidského štěstí a hodně osobní pohody," dodal prezident.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) předává prezidentovi Miloši Zemanovi (vlevo) demisi.

Zeman Nečase pověřil vykonávat funkci premiéra do doby, než bude jmenována nová vláda. Prezident řekl, že kabinet v demisi by měl vykonávat běžnou činnost, ale neměl by přijímat strategická rozhodnutí.

Na sestavení příštího kabinetu by se chtěli opět dohodnout zástupci ODS, TOP 09 a LIDEM, premiér by mohl vzejít z řad občanských demokratů. [celá zpráva]

Zeman se do hry vloží v pátek

Nečas po setkání s prezidentem uvedl, že šlo o konstruktivní jednání. Je přesvědčen, že političtí hráči mají zájem na sestavení stabilní vlády. Osobně považuje za nejlepší variantu kabinet sestavený na půdorysu stávající koalice. Se Zemanem řešil Nečas i konkrétní jména adeptů na post premiéra. "Byla to různá jména," odmítl Nečas sdělit podrobnosti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) krátce poté, co prezidentovi předal demisi.

Zeman chce od pátku přes víkend v Lánech přijmout představitele politických stran, aby s nimi jednal o současné situaci. Prezident čeká, že strany času do pátku využijí k projednání situace jak ve svých grémiích, tak případně mezi sebou.

Nečas rezignoval také na post předsedy ODS, stranu nyní vede první místopředseda a ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. [celá zpráva]

Anketa

Jakou známku si zaslouží Petr Nečas za působení ve funkci premiéra?
1
5,2 %
2
22,1 %
3
7,7 %
4
6,8 %
5
58,2 %
Celkem hlasovalo 52590 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám