Hlavní obsah

Zubová a Jakubková píšou Obamovi: zastavte radar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslankyně Strany zelených Olga Zubová a Věra Jakubková ve čtvrtek poslaly blahopřejný dopis Baracku Obamovi u příležitosti jeho zvolení prezidentem USA. Vyjádřily v něm naději, že přehodnotí americký záměr výstavby radarové základny na území ČR.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Věra Jakubková a Olga Zubová

Článek

Poslankyně, pro něž se vžilo označení "zelené rebelky", v úvodu dopisu blahopřejí Obamovi ke zvolení. "Naše přání není nikterak formální a pramení z radosti, kterou máme z toho, jak se voliči USA rozhodli, a z toho, že ve Vás vidíme velkou naději," uvádí poslankyně.

"Pro Českou republiku svitla dnem Vašeho zvolení naděje třem čtvrtinám obyvatelstva, které opakovaně v průzkumech veřejného mínění vyjadřují nesouhlas se zamýšlenou bilaterární dohodou o umístění radarové stanice na našem území, jež má být v blízké budoucnosti ratifikována českým Parlamentem," jdou následně k věci Zubová s Jakubkovou.

"Dovolujeme si tlumočit Vám jejich obavy s přesvědčením, že právě Vy budete zárukou upřednostnění mírových řešení, demokratického dialogu a zhodnotíte situaci tak, aby nedocházelo ke zbytečným eskalacím napětí," uzavírají poslankyně svůj otevřený dopis.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Obě poslankyně v rámci SZ často vystupují proti plánu vybudovat v Brdech americkou radarovou základnu. Předseda strany Martin Bursík přitom dlouhodobě vystupuje spíše na podporu radaru.

Podle říjnového průzkumu CVVM s umístěním amerického radaru protiraketové obrany v České republice nesouhlasí dvě třetiny lidí. Naopak pro vybudování základny se vyslovila asi čtvrtina dotázaných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám