Hlavní obsah

Zubařka zachránila labuť precizní operací. Veterináři ji udali

Jako členka plzeňské záchranné stanice živočichů pomáhá Hana Makoňová (39) už dvacet let s odchytem a ošetřováním zraněných zvířat. Profesí zubní lékařka má za sebou i nespočet invazivních zákroků přímo v terénu, kterými na poslední chvíli zachránila desítky zvířat od jisté smrti.

Foto: Záchranná stanice živočichů

Zubařka zachránila labuť operací, veterináři ji udali.

Článek

Jeden takový byl ale trnem v oku Komoře veterinárních lékařů (KVL), která na ni podala oznámení mimo jiné i kvůli možnému týrání.

Jde o případ z dubna, kdy po výzvě od městské policie zasahovali zvířecí záchranáři na Třemošenském rybníku u Plzně. Jedna z dospělých labutí měla po polknutí háčku s rybářskou návnadou roztržený jícen a krvácela z krku.

„S přihlédnutím k naléhavosti stavu jsme přistoupili k okamžitému ošetření poranění přímo na místě, abychom minimalizovali případnou časovou prodlevu a stres zvířete spojený s transportem,“ uvedl vedoucí záchranné stanice Karel Makoň.

Samotný zákrok byl proveden odborně a nemusel by se za něj stydět žádný veterinář
Richard Bílý, Krajská veterinární zpráva

Zákrokem pověřil manželku Hanu, která vyčistila jícen a ránu sešila. „V rámci svého civilního zaměstnání je dostatečně fundovaná a zkušená k jeho provedení,“ řekl Právu.

„Takhle operovala už několikrát v minulosti s výborným výsledkem. I tentokrát vše proběhlo bez problému a labutí samici, která se v tu dobu připravovala na hnízdění, jsme v pořádku vrátili zpět na vodu partnerovi,“ pokračoval Makoň s tím, že jako zubní lékařka provádí jeho žena mnohem složitější operace pod lupovými brýlemi s mikronástroji v dutině ústní u lidí.

„Těžko mi tak někdo bude vysvětlovat, že nedokáže adekvátně zašít labuti jícen na lavičce u rybníka. Navíc je držitelkou veterinárního osvědčení o odborné způsobilosti k manipulaci se všemi druhy volně žijících živočichů,“ uvedl dále šéf stanice.

Na závěr pak Makoň upozornil, že šlo prvořadě o neodkladný zásah v záchraně života a poskytnutí první pomoci volně žijícímu živočichovi. „To je plně v souladu s posláním naší organizace,“ podotkl zvířecí záchranář.

Pták po krmení vykopl budoucí veterinářku z klece

Koktejl

Porušila zákon a zachránila život

Jinak to ale viděla Komora veterinárních lékařů. Správní orgán požádala, aby prověřil, zda ze strany Makoňové nedošlo k porušení zákona.

Autoři podnětu měli pochybnosti mimo jiné o tom, zda zákrok provedla lege artis, jestli je doktor humánní medicíny oprávněn k takovým zákrokům a v neposlední řadě zda je takový zákrok akceptovatelný i z pohledu ochrany zvířat.

„Dospěli jsme k závěru, že došlo k porušení zákona, a to tím, že dotyčná nemá kvalifi­kaci na ošetřování zvířat,“ řekl Richard Bílý z Krajské veterinární správy v Plzni.

„Nicméně jsme nepřistoupili k žádnému potrestání, neboť společenská škodlivost takového skutku v tomto konkrétním případu je naprosto bagatelní. Vyhodnotili jsme to jako první pomoc v krajní nouzi, jejímž výsledkem byla záchrana zvířete. Samotný zákrok byl proveden odborně a nemusel by se za něj stydět žádný veterinář,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám